USKORO POČINJE 13. F=M




Kroz mjesec svibanj održane su edukacije za volontere za 13. Festival jednakih mogućnosti koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, počevši od utorka 27. svibnja, a koji će trajati sve do četvrtka 29. svibnja od 10 do 22 sata. 
 
Kao i svake godine, na trodnevnom uličnom festivalu, nastupati će preko 900 izvođača iz zemlje, ali i iz inozemstva od kojih ima oko 600 osoba s invaliditetom, a koji će moći pokazati svoje mogućnosti, znanja i sposobnosti svakom posjetitelju festivala. Cilj Festivala jednakih mogućnosti jest razvoj svijesti o velikim potencijalima osoba s invaliditetom te promicanje njihovih vrijednosti i sposobnosti. Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje zajedno s drugim poznatim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u rekreativno-sportskom programu. Natjecaji će se u sportskom programu natjecati u uličnoj košarci, tenisu, boćanju i igrama mobilnosti, a cjelokupni program možete pogledati ovdje.

Vrijedno je spomenuti da u organizacijskom timu radi dvadesetak stručnjaka i volontera koji su studenti sa ciljanih zagrebačkih fakulteta. Pripremajući se za rad, kroz održane tri edukacije kroz mjesec svibanj, volonteri su se educirali  o invaliditetu i volonterstvu, a na festivalu će stjeći dragocjena iskustva rada u timskom radu i specijalnoj komunikaciji s osobama raznolikih tjelesnih i osjetilnih oštećenja te umanjenih mentalnih sposobnosti. Predavanja na edukacijama i pripremi volontera za rad pokrivala su različite teme od kojih su neke: volonterstvo i praksa volontiranja, civilno društvo, ljudska prava, jednakost i humanost, invaliditet, socijalna uključenost te zaštita osoba i imovine dajući svakome volonteru široka znanja koja su prenijeli različiti stručnjaci. Volonteri su raspoređeni po različitim sekcijama od redara, konobara, vodiča likovnog programa, vodiča glazbeno-scenskog i rekreativno-sportskog programa, volontera za rad na info pultom, volontera za rad u uredu te logističara. Ove godine, brojka se popela na 193 volontera koji su srce i duša festivala uz same izvođače i organizatore.
  

Već trinaesti puta, festival svojom formom i programskom koncepcijom obogaćuje kulturnu i turističku ponudu Zagreba. Održava se još od 2002. godine, jednom godišnje, a organizira ga Društvo tjelesnih invalida pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Ovim putem, pozivamo sve koji su u mogućnosti da dođu na ovaj festival te da zajedno podržimo osobe s invaliditetom i pokažemo im kako nisu sami i da su zaista ravnopravni svim građanima. Volonteri i organizatori festivala iskreno se raduju vašem dolasku.


                                                                                                                Andreja Đurđina