Pogodnosti osoba s invaliditetom





Znate li koje sve privilegije imate ukoliko ste osoba s invaliditetom? Jeste li svjesni da primjerice možete dobiti oslobođenje od plaćanja radijske i televizijske pristojbe ili čak upola manji telefonski račun?
Mnoge osobe s invaliditetom često ne znaju za sve pogodnosti koje im se pružaju. Kako bi podigli svijest o pogodnostima osoba s invaliditetom u društvu donosimo Vam njihov najvažniji pregled. 


Opće povlastice osoba s invaliditetom:


1)      Prednost pri zapošljavanju  Poslodavci su dužni dati prednost pri zapošljavanju osobi s invaliditetom ako ista osoba zadovoljava sve tražene uvjete propisane oglasom ili natječajem. Izuzetak su poslodavci koji zapošljavaju manje od dvadeset radnika. 


2)      Besplatno dopunsko osiguranje imaju osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma.


3)      Godišnju naknadu za uporabu javnih cesta (koja se plaća prilikom registracije automobila) ne plaćaju osobe s 80% ili više tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 60% ili više. Navedene osobe povlasticu mogu ostvariti za jedan osobni automobil.


4)      Cestarinu za uporabu autocesta, tunela i mostova ne plaćaju osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80% ili više. I ovu povlasticu također navedene osobe mogu iskoristiti samo za jedan osobni automobil.


5)      Pravo na znak pristupačnosti mogu ostvariti osobe s invaliditetom s 80%  ili više tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60% ili više. Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu.


6)      Boravišnu pristojbu ne plaćaju osobe s invaliditetom od 70% i više i jedan njihov pratitelj.
 


Povlastice osoba s invaliditetom pri transportu:


1)      Povlasticu pri vožnji vlakom ili brodom odnosno popust od 75% na punu vrijednost vozne karte te besplatnu voznu kartu za pratnju ako je pratnja zdrava osoba, mogu ostvariti osobe s tjelesnim oštećenjem ukupnog postotka od najmanje 70% oštećenja isključivo donjih ekstremiteta.


2)      Besplatan ulaz vozilom na ŠRC Jarun ostvaruju osobe s invaliditetom koje imaju znak pristupačnosti


3)      Besplatan prijevoz specijalno prilagođenim vozilom ZET-a u Gradu Zagrebu mogu koristiti osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica ili imaju teža kombinirana oštećenja



Radio-televizijske i telekomunikacijske povlastice za osobe s invaliditetom


1)      Osobe s invaliditetom mogu ostvariti povlašteno plaćanje RTV pristojbe ili potpuno oslobođenje od plaćanja ovisno o stupnju invaliditeta.


2)      Povlašteni paket s odobrenim popustom odnosno besplatnim minutama mogu dobiti korisnici Optima Telekoma ovisno o postotku tjelesnog oštećenja (190 minuta za 80%; 220 minuta za 90%; 250 minuta za 100%).  


3)      ISKON omogućuje osobama s invaliditetom tjelesnog oštećenja 80% ili više popust na mjesečnu naknadu u visini od 10%.


4)      BTnet omogućuje svim osobama s postotkom tjelesnog oštećenja popust na mjesečnu naknadu. Osobe s tjelesnim oštećenjem do 50% mogu ostvariti pravo na korištenje izabrane usluge umanjene za 15% mjesečne naknade paketa, a osobe s tjelesnim oštećenjem većim od 50% za 30% mjesečne naknade paketa.


5)      AMIS Telekom omogućuje osobama s invaliditetom tjelesnog oštećenja 80% ili više postotaka popust na mjesečnu naknadu u visini od 10%.



Ostale povlastice:


1)      Besplatan ulaz u Muzej grada Zagreba za sve osobe s invaliditetom prvi utorak u mjesecu od 14,00-18,00 sati. Ukoliko je riječ o grupi od minimalno 10 osoba imaju pravo zatražiti i besplatnog vodiča. 


2)      Popust prilikom plaćanja godišnje članarine za HAK mogu ostvariti osobe s tjelesnim oštećenjem ukupnog postotka od najmanje 50% bez obzira na dijagnozu.


3)      Osobe s invaliditetom ostvaruju pravo na popust prilikom plaćanja ulaznice u Nacionalni park Plitvička jezera. Osobe sa stupnjem invalidnosti do 50% imaju popust 50% na redovne cijene ulaznice, a osobe sa stupnjem invalidnosti većim od 50% imaju besplatne ulaznice. 


Osim navedenih povlastica članstvom u udruzi osoba s invaliditetom možete ostvariti još više pogodnosti. Tako primjerice ostvarujete popuste za fizikalne terapije, masaže, frizerske usluge ili pak popuste na  razna kulturna zbivanja i radionice.


Nadamo se da Vam je ovaj preglednik bio koristan i da će Vam omogućiti da lagodnije koračate kroz život. To je Vaše pravo. Zašto ga ne bi iskoristili?


Mia Buva