Uloga osobnog asistenta u životu osobe s invaliditetom



Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2013. godine u Hrvatskoj živi oko 520 500 osobas invaliditetom. Većini takvih osoba nužna je pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. „Meni je asistentica doslovno sve, bez nje ne bih mogla ništa.“ izjavila je Bojana Trakošćanec, korisnica usluge osobnog asistenta. Asistentica je Bojani  promijenila život. Utjecala je njenu slobodu življenja, mobilnost, kvalitetu života i sigurnost.


No to sve ne bi bilo tako da 60-ih godina 20. stoljeća u Kaliforniji nije osmišljen institut osobnog asistenta u sklopu projekta „Neovisno življenje“. Pojam „neovisno življenje“ označava život u kojem osobe s invaliditetom uživaju jednake mogućnosti za sudjelovanje u zajednici i oslobođenje od bilo kakve ovisnosti o njihovim obiteljima i prijateljima. 


Pokret i filozofija neovisnog življenja pokrenuti su u Hrvatskoj 2000. godine. Pokrenula ih je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) i Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT). U početku su asistenti bili osobe na civilnom služenju vojnog roka i volonteri, a financijsku je potporu pružalo tadašnje Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

 Iskustva korisnika osobne asistencije pretočena su u pilot projekt „osobni asistenti za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta“ Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 2006. godine. Od tada broj osobnih asistenata u stalnom je porastu. Brojka od početnih 78 korisnika osobnih asistenata danas premašuje brojku od 650 korisnika. Svima njima potrebna je pomoć asistenta čija je uloga da boravi uz osobu s invaliditetom te da joj služi joj kao njezina „produžena ruka“.  

Asistent svakodnevno pomaže oko ustajanja, higijene, odijevanja, hranjenja te  pri kućanskim poslovima jer upravo takvi poslovi su često nesavladive prepreke za mnoge osobe s invaliditetom. Osim što pomaže u kući, osobni asistent obavlja i razne administrativne poslove poput odlazaka liječniku, podizanja uputnica, doznaka, recepata, plaćanja računa, odlazaka u banku, poštu, no pomaže i kod izlazaka čime se poboljšava i društveni život korisnika.

Hrvatska posljednjih godina nastoji sve više promicati prava osoba s invaliditetom i filozofiju neovisnog življenja. Uloga osobnog asistenta u životu osobe s invaliditetom zaista je značajna jer osim svakodnevne pomoći koju korisnici dobivaju, osobe s invaliditetom postaju uključene u društveni život  stvarajući time društvo jednakih šansi bez ikakvih prepreka.

Mia Buva