Kako komunicirati s osobama oštećenog sluha?



Koliko puta ste se našli u situaciji kada ste sebe upitali kako komunicirati s osobama oštećenog sluha?!  Barem jednom u životu. Zato Vam donosimo članak s uputama koji će Vam omogućiti olakšanu komunikaciju s osobama oštećena sluha. Na taj način će te biti opušteniji i smireniji, te će te lakše uspostaviti komunikaciju.



Kada budete  u poziciji da pokrećete razgovor s osobom oštećena sluha uvijek pazite na to da budete okrenuti licem prema njima. Važno je da osobe koje kontaktiraju s gluhom ili nagluhom osobom nisu okrenute od izvora svjetlosti ili da se ne nalaze na neosvijetljenom i mračnom mjestu. Čitanje s usana sugovornika jako je zahtjevno jer neki glasovi zvuče isto i vizualno su jako slični tako da ono onemogućuje razumijevanje govora.
  

Gluhe i nagluhe osobe ne mogu u isto vrijeme pratiti više osoba. Osobe ne smiju govoriti istodobno nego jedna po jedna, time će se gluhe i nagluhe osobe moći usredotočiti na govor. Kvaliteta razgovora uključuje međusobno poštovanje.  Gluhe i nagluhe osobe koriste čitanje sa usana kako bi vas bolje razumjeli. Neke osobe misle da moraju vikati ili pretjerano gestikulirati u komunikaciji s gluhim i nagluhim osobama, što nikako ne olakšava razumijevanje, a i u takvim situacijama se gluhe i nagluhe osobe osjećaju nelagodno. Kada komunicirate koristite se jednostavnijim rečenicama.



Vrlo je često nemoguće putem čitanja sa usana razumjeti tehničke, medicinske i druge stručne pojmove kao i vlastito ime. Stoga je u ovim slučajevima najbolje da se informacije s tim pojmovima daju u pisanom obliku. Kako slušno pomagalo pojačava sve zvukove, npr. zvuk glasa, rad strojeva ili prometa, tako za razliku od ljudi s normalnim sluhom, gluhe i nagluhe osobe teško razlikuju govor od buke, te zato uvijek odaberite neko tiše mjesto za razgovor.
 

Iako je tehnologija olakšala komuniciranje, gluhim osobama je telefon jako težak način komunikacije, zato uvijek za komunikaciju putem telefona koristite SMS, MNS. Neki su objekti, javne ustanove, kazališta i kina opremljeni tehničkim pomagalima i induktivnom petljom koja omogućuje bolje razumijevanje riječi gluhim i nagluhim osobama sa slušnim pomagalima namještenim na položaju T.



Hrvatski znakovni jezik sustav je vizualnih znakova koji, uz pomoć posebnog položaja (oblika šake), orijentacije, položaja i smjera pokreta ruke, tvore koncept odnosno smisao riječi. Znakovni jezik se ne izvodi samo rukama, već uključuje i držanje tijela i glave te izraz lica koji daju intonaciju. Koristi se najčešće u obiteljima u kojima je dvoje ili više njih gluho, u zajednicama gluhih (sportskim klubovima, kulturnim sekcijama, klubovima umirovljenika) te, nešto manje u školama za gluhe. 

Znakovnim se jezikom mogu uz podršku prevoditelja, dobiti sve potrebne informacije iz javnog života na pristupačan način; na raznim sastancima, skupovima, tečajevima, u procesu obrazovanja, itd. Znakovni jezik nije univerzalan kao što mnogi misle. Postoji britanski znakovni jezik (BSL), američki znakovni jezik (ASL) itd. Svaki znakovni jezik ima svoju vlastitu gramatiku i uči se kao svaki drugi strani jezik.

Maja Lena Lopatny