SMIJEH JE NAJBOLJI LIJEK



Nepoznato okruženje, strah od operacije ili neugodnih pretraga i terapija te predugi dani u bolnici zastrašuju djecu. Upravo ovdje započinje rad CRVENIH NOSEVA: sa smijehom, trikovima, pjesmama ili jednostavno s osjećajnom pažnjom klaunovidoktori donose trenutke sreće i lakoće u svakodnevicu bolnica.


Klaunovidoktori je udruga koja pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni i pate, pomoću humora i životne radosti. Riječ je o posebno educiranim profesionalcima (glumci, glazbenici, zabavljači) koji svojim klauno-terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima. Cilj rada klauna u bolnici nije dobiti pljesak, nego gegovima i komunikacijom s djecom skrenuti pozornost s bolesti te izazvati smijeh.

Crveni nosevi započeli su svoje djelovanje u Hrvatskoj u rujnu 2010.godine u suradnji s međunarodnom organizacijom „RED NOSES Clowndoctors International“. Klaunovi su prošli uvodnu izvedbenu i teoretsku edukaciju i krenuli su posjećivati odjele Klinike za pedijatriju KBC Zagreb, Dječje bolnice Srebrnjak, te dječje odjele drugih bolnica u Zagrebu i ostalim mjestima Hrvatske (Split ,Varaždin, Rijeka, Čakovec, Vinkovci). Svoja velika srca pokazali su i u BiH u posjeti Sarajevu.

Dvočlani timovi klaunovadoktora redovno posjećuju bolnice jednom ili dva puta tjedno sa svojim “vizitama”. CRVENI NOSEVI klaunovidoktori ne liječe bolesti niti su uključeni u liječničku dijagnostiku. Oni pokazuju bolesnicima nove i pozitivne strategije savladavanja situacije koristeći apsurdne aktivnosti i igru, neobične vještine i komunikaciju. Smijeh je uvijek jasan pokazatelj da je sve u redu i da se osoba može opustiti i biti sigurna od opasnosti. Upravo je smijeh znak života i nade.

Provedbom svoji redovitih programa klaunovidoktori do 2012.godine ostvarili su više od 180 posjeta, a u 2013.posjetili su više od 7.500 bolesne djece u bolnicama diljem Hrvatske. Za svoj rad u bolnicama Crveni nosevi dobitnici su nagrade „Ponos Hrvatske“ za humano djelo u 2011.godini.

Prije svega, klaunovidoktori imaju etički kodeks koji propisuje pravila ponašanja klaunovadoktora u bolnicama i potvrđuje visoke standarde zaštite prava pacijenata i institucija u kojima se odvijaju programi.

U ovo predblagdansko vrijeme klaunovidoktori razmišljaju o djeci u bolnicama koja će svoje blagdane provesti u bolničkom krevetu umjesto u toplini doma i svoje obitelji. Kako bi tim mališanima vratili osmijeh na lica pozivaju građane na donaciju kupnjom veselih klaundoktorskih čestitki. Čestitke postaju puno više od lijepih želja povodom blagdana – čarolijom klaunova pretvaraju se u dječji smijeh u bolnicama!

Više o udruzi i njihovom radu možete saznati ovdje.



Tea Hukić