Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra

Postoji mjesto gdje daleko od svih žive djeca s najtežim oboljenjima. Nažalost većina njih ostaje tamo cjeloga svog života. Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra specijalna je zdravstvena ustanova smještena u dvorcu Oršić izgrađenom u drugoj polovici 18.st.


Dvorac Oršić se nalazi u blizini Zagreba u parku površine 12,5 jutara po uzore na francuske parkove. Smješten je na sjevernim obroncima Medvednice na nadmorskoj visini od 230 m, na kraju naselja Gornja Bistra. Adaptiran je sredstvima UNICEF-a te je stavljen u funkciju brige o djeci kao ustanova za odmor i rekreaciju djece i omladine. S tom namjenom funkcionira do 1962.god. kada odlukom grada Zagreba prerasta u Bolnicu za kronične bolesti dječje dobi.

U Bolnicu se primaju djeca starosti od 1 mjesec do 18 godina starosti. Pacijenti borave 90 dana i duže(vikendi,školski praznici i povremeni otpusti). Boraveći u bolnici djeca uključeni su u odgojno obrazovne jedinice i praćenje defektologa-logopeda, soc.pedagoga. Rad je takav da svakog pacijenta prati tim stručnjaka prateći ga u rastu i razvoju i brine o njegovom zdravlju.

Odsjeci koje postoje u bolnici su :metaboličko-genetske i endokrine bolesti, neurološko oštećeno dijete, reumatologiju sa fizikalnom medicinom i rehabilitacijom, provođenje polikliničko konzilijarne zdravstvene zaštite, provođenje rehabilitacije oboljele djece (fizikalno i logo), provođenje mjera socijalizacije oštećene djece s edukacijom roditelja.

Iako posvojenja su rijetka Rossela, volonterka iz Italije i njezina obitelj kući bi se uskoro trebali vratiti s još jednim članom. Nakon borbe s papirologijom Ivan bi tako trebao postati tek drugo usvojeno dijete iz Bistre. Ipak postoji nada da će se i drugi ljudi odvažiti za tako hrabar i predivan čin.
Maja Lena Lopatny