OKU NEDOSTUPNO, NJUŠKI DOSTUPNO!


Kada izgubimo osjetilo vida ne vidimo plave tramvaje koji prolaze trgom, aute koji jure ulicama, pješake koji užurbano hodaju cestom, te se bojimo da ne udarimo u nešto ili se sudarimo s nekim. Tada je pas uistinu čovjekov najbolji prijatelj, vodič u raznim situacijama kojem je sva pažnja usmjerena na nas. Psi pružaju neizmjerenu količinu ljubavi i odanosti, i stoga ih cijenimo, no jeste li se ikada zapitali o čemu vaš pas razmišlja?



O svemu tome razmislili su Enes Vejzović, Filip Križan i Janko Rakoš u predstavi „Njuške“ koja se igra u Teatru EXIT. U predstavi su ispričane životne priče petnaest pasa, a glumačka postava kroz njihove zgode i nezgode nastoji senzibilizirati javnost i spriječiti diskriminaciju osoba s invaliditetom kojima su psi vodiči ujedno i najbolji prijatelji. Predstava je rađena na temelju teksta „Pseći dnevnici“ CJ Johnsona, a režiju potpisuje Matko Raguž.


Predstava američkog pisca veliki je hit u svijetu, ali za zagrebačku inačicu dodan je još jedan lik, pas po imenu Puta – ljubimac nedavno preminulog glumca Predraga Vušovića Pređe. Pređinog mezimca i njegovu priču igra Enes Vejzović. On govori kako je s pokojnim Pređom gotovo svaki dan odlazio do kafića kazališta Gavella u kojem bi se glumac družio s prijateljima i kolegama. Govori kako mu je s godinama sve put od kazališta do kuće bio sve teži, ali ga gazda nikada nije požurivao, nego bi stao i zapalio cigaretu kada bi vidio da se Puto umorio, i na taj način mu omogućio da skupi snagu za nastavak dalje. Poznato je da je Vušović bio zaljubljen u svog ljubimca kojeg je spasio s ceste. Na povratku kući s predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama Vušović je svoju srodnu dušu našao kraj puta, te ga je tako i odlučio nazvati Puto.

Kim Končar