ZADAR: Središte za zapošljavanje osoba s invaliditetom u EU


U Zadru je 15. i 16. svibnja održan 10. stručni skup pod nazivom „Novi zakon, nove mogućnosti, novi izazovi" koji je, kao i svake godine, okupio brojnu publiku. Zadar ima velike šanse da postane obrazovno središte za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Europskoj uniji.  


Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske kojemu je prisustvovao ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mršić, ali i važni gosti iz Republike Austrije, Kraljevine Belgije, Njemačke, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore te brojni predstavnici udruga, nadležnih tijela za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Republike Hrvatske.



Josip Držaić, predsjednik je udruge „Osvit“ čiji je puni naziv Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju te zapošljavaju osobe s invaliditetom u RH. Postoji velika želja da upravo Zadar postane edukativnim centrom i to na inicijativu njemačkih kolega koji nisu sakrili svoje oduševljenje tim prekrasnim gradom te koji su ga prepoznali kao vrlo značajnim, izjavio je Držaić.

Na stručnom skupu najavljeno je da će sljedeće godine biti održana Generalna četverogodišnja skupština krovne asocijacije EU za ta pitanja koja će okupiti preko 4 tisuće pružatelja usluga na području zapošljavanja osoba s invaliditetom u Europi. Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore da u Republici Hrvatskoj ima 520 437 osoba s invaliditetom, što čini oko 12% ukupnog stanovništva.

                                                                                                                                                                                                        Andreja Đurđina