Otvoren 13. F=M!


Danas u 10.30h na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu otvoren je 13. po redu Festival jednakih mogućnosti u organizaciji Društva tjelesnih invalida te Grada Zagreba.

Pozdravnim govorom predsjednika Društva tjelesnih invalida Milanom Ožegovićem, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak te potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić otvoren je već tradicionalni festival. Otvorenju su prisustvovali i Višnja Fortuna, izaslanica gradonačelnika Milana Bandića, Darinko Kosor, predsjednik Skupštine Grada Zagreba te Vesna Šulić, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske.



"Festival se održava na otvorenom, među građanima, ne u dvorani, u zatvorenom i to je glavna poruka – da su osobe s invaliditetom s nama, da žive s nama. Festival jednakih mogućnosti jedinstvena je manifestacija u Europi, a Hrvatska ima jedino kazalište za slijepe na svijetu" rekla je Opačić.

Otvorenje su popratile Anita Valo i Meri Jaman odnosno "Meritas", razne plesne skupine, poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, mažoretkinje te mnogi drugi izvođači.


Na lijevom dijelu pozornice, tradicionalnom sportskom dijelu, prvi puta su se održale igre mobilnosti u kojima su sudjelovali građani. Gospođa Marija koja je probala hodati s bijelim štapom i povezom na očima je rekla da je joj je ovo jedinstveno i posebno iskustvo. Također, naša Alisa Šćukanac se okušala u vožnji invalidskih kolica te izjavila da je zahtjevnije nego što je mislila.

Ukoliko se odlučite družiti s nama ova tri dana osim sportskog i glazbeno-scenskog nastupa možete posjetiti i likovni program od 10-21h. Već tradicionalno svaka večer završava mini koncertom, a završnu večer će zatvoriti plesna skupina Atomic Dance Factory i nastup Bojana Jambrošića & Otkazanog leta.


Anja Mihaljević