UAZ organizira likovnu koloniju "Radost na Dobri"

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije 12. i 13. travnja zajedno s hotelom "Amarilis" organizira Međunarodnu humanitarnu likovnu koloniju "Radost na Dobri". Prihod je namijenjen za inicijalna sredstva projekta UAZ-a pod nazivom "Posebnost je prednost".


"Radost na dobri" je projekt koji u prvi plan stavlja kreativnost. Program je zamišljen uz druženje i slobodno vrijeme nekoliko sati slikanja te potom izložbu doniranih radova i radova nastalih na druženju. Predviđena je i likovno-poetska-glazbena večer u kojem sudjeluju slikari, pjesnici i gitarista Zvonko Knežević. Također će se održati foto seansa na Starom gradu u koja podrazumijeva modnu reviju i nastup gajdaša Zvjezdana Levingera.

Cilj projekta je prvenstveno pružanje psihološke pomoći koja obuhvaća stručne profesionalne osobe i volontere uoči amputacije ili neposredno nakon. Pomoć se također pruža i u tijeku rehabilitacije, u dijelu koji nije pokriven djelovanjem bolničkog tretmana. Psihološka potpora kojima je potrebna dolazi od dr. Ide Kovač, a dr. Ognjen Živković je nositelj dijela projekta o trajnosti i svrsishodnosti ortopedskih pomagala te prezentacije istih nadležnim državnim tijelima.

Svrha projekta je i upoznavanje članova s pravima i tzv. povlasticama koje imaju kao osobe s invaliditetom. Projekt nudi i polaganje vozačkog ispita za osobe s invaliditetom u ovlaštenoj organizaciji za obuku te snošenje dijela troškova. Također se omogućava dostupnost interneta što većem broju zainteresiranih ljudi s amputiranim udovima kojima to nije moguće zbog imovinskog stanja.

UAZ je nastao 2013. godine u Kliničkom zavodu za rehabilitaciju i ortopedska pomagala, a od ove godine je započeo s intenzivnim radom. Predsjednica je Ana Sršen, a tajnik i organizator ovog projekta Antun Hosni.


Anja Mihaljević