Prva godina udruge Mogu sve

Dragi naši,

danas, 2.4., slavimo prvi rođendan "Mogu sve". Sve je počelo toplog proljetnog dana uz kavu na terasi kafića Hocus Pocus kada smo trebale osmisliti projekt za ocjenu na kolegiju 'Odnosi s javnošću i novi mediji' kod prof. Domagoja Bebića na Fakultetu političkih znanosti.



Odmah smo znale da želimo napraviti projekt kakav javnosti baš i nije poznat te koji bi prvenstveno pomogao velikom broju ljudi posebno mladima, studentima i ljudima s kojima se susrećemo. Kroz nekoliko dana smo napravile Facebook, Twitter i našu glavnu stranicu www.mogusve.org, kontaktirale urednicu Večernjeg lista koja nam je vrlo rado ustupila prostor na blogosferi. Projekt je predstavljen na fakultetu i uz dozvolu profesora i asistentice Milice Vučković krenuli smo u nove pobjede.

Nešto više od mjesec dana od osnutka projekta već smo sudjelovali na Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu nakon kojih smo stvorili nova poznanstva, pronašli nove priče i stvorili mnoge kontakte. Prisustvovali smo i predavanju pravobraniteljice osoba s invaliditetom Anke Slonjšak na Fakultetu političkih znanosti. Također smo od Sveučilišta u Zagrebu kao i FPZG-a pozvani na Radionicu za stručno i administrativno osoblje Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon početnih koraka mediji su nas popratili i tako nam pomogli da se za nas čuje i izvan Zagreba. Gostovali smo u "Dobro jutro, Hrvatska", na Mreži TV, TV Studentu u emisiji "Akademska četvrt", Radio Sljemenu. Popratili su nas i brojni portali kao scena.hr, tportal.hr, educentar.net, srednja.hr, mojfaks.com i mnogi drugi.

Pozvani smo na festival "Ovo nije kraj" u Centru za kulturu Trešnjevka, konferenciju Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba "Dodir" u predstavljanju projekta iz programa EU za Hrvatsku, izložbu u sklopu projekta "Most" u Velikoj Gorici, u City Center One na humanitarnu akciju "Daj 5 za suncokret". Proslavili smo 8. rođendan udruge "Zamisli" na Bundeku uz članove udruge i asistente kolegama s invaliditetom s raznih fakulteta. Pred kraj godine smo popratili i prvi Zumbathon koji se održao u Tvornici Kulture, a 5.1. održali svoje prvo službeno druženje s našim suradnicima također u Tvornici Kulture.

Dane smo provodili i izvan Zagreba, osim u Velikoj Gorici posjetili smo Daruvarske toplice gdje je hrvatska reprezentacija sjedeće odbojke imala vikend priprema te prisustvovali treninzima hrvatske i slovenske reprezentacije, a naš susret je popraćen velikim intervjuom na blogosferi Večernjeg lista i fotoalbumu na Facebooku.

Također smo išli u Karlovac, u konjički klub "Karlovac" gdje smo proveli predivno popodne uz predsjednicu kluba Ljiljanu Vokić, volontere te korisnike terapijskog jahanja i njihove roditelje. Nakon druženja, intervjuiranja i fotografiranja imali smo prilike i projahati krug po parku za opuštanje.

Iako nam je sjedište u Zagrebu i ostvarili smo suradnje s nekoliko zagrebačkih brendova kao dućanom "LePrase" i najvećim zagrebačkim klubom Tvornicom Kulture, KK Cibonom, ne zaobilazimo ni ostatak Hrvatske. Tako možete na našim društvenim mrežama vidjeti i fotografije raznih gradova u koje se kao studenti uvijek vraćamo doma.

Ne smijemo zaboraviti ni suradnju sa Cinestarom i mnogim fakultetima sa Sveučilišta u Zagrebu, a tako i brojim javnim osobama koji su izdvojili svoje vrijeme i pomogli nam uljepšati svakodnevicu mnogim osobama s invaliditetom kao Maja Lena Lopatny, Bojan Jambrošić, Jerko Marić, Otkazani let, Radio Luksemburg, Marina Orsag, Adam Končić, Sane, Daniela Trbović i mnogi drugi.

Ova godina iza nas je ostavila puno traga na nama. Svi naši projekti i suradnje su dovele do puno većeg cilja nego što smo mogle zamisliti, a naše ideje se polako ostvaruju. Projekt "Mogu sve" smo uz Vas podigli na puno veću razinu i čast nam je objaviti da je "Mogu sve" postala udruga.

U ime kolegica Ane Tvrdeić i Alise Šćukanac, i naravno svoje, zahvaljujem Vam se svima od srca što nas pratite i sudjelujete u postizanju našeg cilja, a to je da smanjimo diskriminaciju osoba s invaliditetom, pomognemo uključivanju istih u društvo te najvažnije da svima pokažemo da osobe s invaliditetom mogu sve!


Anja Mihaljević, predsjednica udruge Mogu sve