Zagreb korača prema gradu po mjeri osoba s invaliditetom




Novu godinu započinjemo s lijepom vijesti. :)  

Pred sam kraj 2013. godine, točnije 30. prosinca, gradonačelnik Milan Bandić predao je ZET-u na korištenje pet novih kombi vozila za prijevoz odraslih osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, za čiju je kupnju Grad Zagreb izdvojio gotovo 1,6 milijuna kuna. Ovaj potez zagrebačkog gradonačelnika uvelike je značajan jer će doprinijeti većoj mobilnosti osoba s invaliditetom, a samim time i stvaranjem Zagreba kao grada po mjeri osoba s invaliditetom.

Naglasivši da se više nikad neće dogoditi da nedostaje ovakvih specijaliziranih vozila, zagrebački gradonačelnik najavio je za veljaču nabavku nova tri kombi vozila, koji će biti korišteni u istu svrhu. Također, gradonačelnik Bandić objasnio je da će se četiri kombija koristiti za prijevoz osoba s invaliditetom, dok će jedno vozilo stalno biti na raspolaganju djeci s teškoćama u razvoju.


Predstavnice udruga invalida zahvalile su gradonačelniku na razumijevanju koje je, tijekom svih godina na čelu grada, pokazao za probleme osoba s invaliditetom te istaknule da je Zagreb primjer koji bi svi hrvatski gradovi trebali slijediti.


Godišnje je evidentirano ukupno preko 1000 korisnika koji su najmanje jednom koristili ovu uslugu, a svakodnevno se prevozi 50-ak djece i mladih s teškoćama u razvoju u vrtiće, škole i na fakultete, na rehabilitacije i terapije, te isto toliko odraslih osoba s invaliditetom. Prijevoz se dogovara na temelju osobnog poziva, a financira ga Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, koji je u tu svrhu za 2014. godinu osigurao 7 milijuna kuna.


Ovo je svakako hvalevrijedan potez gradonačelnika Bandića koji će uvelike olakšati mobilnost osobama s invaliditetom. Nabavka specijaliziranih vozila samo je još jedna stepenica prema stvaranju Zagreba kao grada po mjeri osoba s invaliditetom.


Nadamo se da će ovaj pozitivan primjer slijediti i ostali gradovi u Hrvatskoj pokazujući time humanost prema onima kojima je to najpotrebnije.



Izvor:  Facebook Milana Bandića


Mia Buva