Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Često smo svjedoci diskriminacije osoba s invaliditetom. Njihove potrebe su jednake našima, pod time se podrazumijeva i pravo na posao. Iako je broj zaposlenih OSI puno manji nego što bi trebao biti, odlučila sam vidjeti što kaže zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom.


Zakon uređuje: pravo na rehabilitaciju, zapošljavanje i rad, pojmove osobe s invaliditetom i smanjene radne sposobnosti, zapošljavanje i rad na otvorenom tržištu rada, zapošljavanje pod posebnim uvjetima, osnivanje i rad ustanova za profesionalnu rehabilitaciju, zaštitnih radionica i radnih centara, mjere za poticanje zapošljavanja i rada.

Po zakonu OSI se smatraju: osoba s invaliditetom, korisnik novčane naknade do zaposlenja, osoba s profesionalnom nesposobnošću za rad, osoba koje je ostvarila pravo na profesionalnu rehabilitaciju, učenik s teškoćama u razvoju,osoba s invaliditetom iznad 21 godine. Osobe s invaliditetom zapošljavaju se pod općim ili posebnim uvjetima. Pod općim uvjetima smatra se zapošljavanje po općim propisima koji uređuju područje rada i zapošljavanja. Pod posebnim uvjetima smatra se zapošljavanje u ustanovi ili trgovačkom društvu osnovanom radi zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Poslodavci koji imaju obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom dužni su dati prednost osobi s invaliditetom ako udovoljava svim traženim uvjetima propisanim natječajem. Poslodavci koji imaju obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom, a nisu ih zaposlili, imaju obvezu plaćanja Posebnog doprinosa za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Poslodavci koji nemaju obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom dužni su plaćati Poseban doprinos za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Osoba s invaliditetom zasniva radni odnos sklapanjem ugovora o radu.

Nadam se da će su u budućnosti povećati broj zaposlenih osoba s invaliditetom, te da će društvo stvoriti dovoljno jaku svijest, te se udružiti kako bi se ovaj problem riješio.

Maja Lena Lopatny