TERAPIJSKO JAHANJE


U ovo urbano doba i doba u kojem prednjači zapadnjačka medicina, dobro je znati i za alternativne mogućnosti. Cerebralna paraliza, mišićna distrofija, multipla skleroza, postraumatski statusi, Down sindrom, autizam, ili neke druge dijagnoze i stanja, urođena ili stečena - indikacija su za korištenje programa terapijskog jahanja. Konji su divovi na staklenim nogama, a čovjek u njemu nalazi snagu bez surovosti, ljepotu bez taštine, te prijatelja bez interesa.

Cilj terapije je unaprijediti kvalitetu življenja osoba s nekom vrstom poteškoća kroz izvanredne učinke terapijskog jahanja. Stručnjaci se trude prenijeti znanje, iskustvo, te inspirirati polaznike. Jedan od glavnih ciljeva je unaprijediti odnose među ljudima i javnost potaknuti na „ljudskost“. 

HRVATSKI SAVEZ ZA TERAPIJSKO JAHANJE, osnovan je s ciljem standardizacije programa i edukacije voditelja programa terapijskog jahanja. Savez broji 15 članica, a taj broj je u stalnom porastu. Edukacije prve generacije hrvatskih voditelja programa terapijskog jahanje su u tijeku, a centri koji provode programe terapijskog jahanja uz poznavanje međunarodnih standarda, te educiraju svoje voditelje su: Sisak, Zadar, Bjelovar, Varaždin, Rijeka, Centar Stančić kod Zagreba, Koprivnica, te Slavonski Brod.
Ova posebna vrsta rehabilitacije, korisna je samo uz pomoć stručnog voditelja, a dostupna je širom Hrvatske. 

U udruzi MOGU, smještenoj uz obalu rijeke Drave, zapadno od osječkog hipodroma, provode se stručni programi terapijskog, rekreativnog i sportskog jahanja za osobe svih dobnih skupina, s različitim oblicima fizičkih, mentalnih ili emocionalnih oštećenja, koji su zasigurno učinkoviti i sigurni. Uz osječku udrugu Mogu, vrlo je aktivna i dobro opremljena zagrebačka udruga KRILA koja svoj rad također temelji na visokom stupnju profesionalizacije i obrazovanja. 

Ovom terapijom se uspijeva regulirati hipotonijska stanja, razviti simetralizacija i balans, poboljšati motoričke sposobnosti, ali razviti i samopouzdanje i komunikacijske sposobnosti. Često se izjednačuju pojmovi hipoterapija i terapijsko jahanje. Radi se o rehabilitacijskim programima u kojima se konj koristi kao alat za pomoć, ali među njima postoje bitne razlike. Terapijsko jahanje provodi instruktor terapijskog jahanja, koji se uz obuku o konjaništvu, obrazovala i u području medicine, te obuku terapijskog konja. 

U programu terapijskog jahanja konj je partner, a komunikacija i sve interakcije između korisnika i životinje jedna je od snažnih terapijskih metoda. U Hrvatskoj postoji tek nekoliko obrazovanih terapijskih vodiča koji su svoje znanje stekli u SAD-u ili Britaniji. 

Hipoterapiju provodi hipoterapeut– viši fizioterapeut specijaliziran za hipoterapiju. U ovom programu konj je sredstvo čije se prvenstveno fizičke osobitosti koriste u ostvarenju zadanih ciljeva. U Hrvatskoj nemamo niti jednog hipoterapeuta, ali udruga BELA iz Varaždinskih toplica radi na osposobljavanju zainteresiranih fizioterapeuta za prijemni ispit specijalizacije u Austriji. Najbliži hipoterapeut nalazi se u Sloveniji, Kamnik, Centar za osposobljavanje invalidne omladine.



Kim Končar