Kuglati može svatko


Kuglanje u Hrvatskoj iz godine u godinu postaje sve popularniji sport. Pruža odličnu kombinaciju zabave i rekreacije, kako za prijatelje tako i za obitelj. Diljem zemlje otvaraju se nove kuglane, a održavaju se i mnoga natjecanja, od lokalnih pa sve do državnih. Kuglanje također spada u jedan od sportova koji se može prilagoditi kako bi se i osobe s oštećenim vidom mogle njime baviti. 

Prošlog je tjedna u Dubrovniku na Montovjerni otvorena prva kuglana za slijepe i slabovidne osobe. Zahvaljujući Gradu Dubrovniku koji je Udruzi donirao sredstva, sportsko - rekreacijski centar Montovjerna  postao je bogatiji za jedan novi sadržaj. Iako je novčana vrijednost nove investicije zanemariva u usporedbi s nekim drugim projektima, njena nematerijalna vrijednost je nemjerljiva. Namjera je da ova kuglana pruži ljudima s oštećenjem vida mogućnost razonode i druženja, nečega čega im gotovo uvijek nedostaje. Namjera je da se projekt ne zaustavi ovdje. Već je u planu proširenje prostora kao i organiziranje turnira koji bi trebali potaknuti ljude na sudjelovanje.

Kako bi se slijepim osobama omogućilo kuglanje potrebno je napraviti određene prilagodbe. Tako su u skladu s postotkom oštećenja vida, definirane tri kategorije:  B1 - potpuno slijepe osobe, B2 - osobe s ostatkom vida do 3% te B3 - osobe s ostatkom vida do 10%. Obzirom na kategoriju u koju kuglač spada, prilagođava se i tehnika bacanja. Za razliku od standardnog kuglanja, kod kuglanja za slijepe i slabovidne osobe gađa se uvijek u punu postavu, odnosno svih devet čunjeva. Kretanje pri bacanju određeno je kategorijom u koju kuglač spada. Tako osobama u B1 kategoriji nije dopušteno kretanje, osobe u B2 kategoriji imaju pravo napraviti jedan korak pri bacanju kugle, dok oni u B3 kategoriji imaju punu slobodnu kretanja. Svaki od kuglača ima svog asistenta koji mu pomaže pri koordinaciji pokreta. 

Kao i u svakom sportu, i ovdje postoje lige natjecanja. Tako u Hrvatskoj postoji Hrvatska kuglačka liga slijepih i slabovidnih osoba. Prvo hrvatsko prvenstvo slijepih kuglača održano je 1993. u Varaždinu.   Sportska federacija slijepih IBSA organizira europska i svjetska natjecanja. Prvo takvo natjecanje održano je 2007. u Slovačkoj. Na tim prvenstvima mogu se natjecati samo osobe s oštećenjem vida, osobe s drugim oblikom invaliditeta ne sudjeluju. Naše ekipe imaju se čime pohvaliti. Ove su godine na 14. IBSA europskom natjecanju u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe kući donijele čak pet zlatnih, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. 

Kuglaši pružaju odličan primjer kako je, uz dovoljno volje, moguće nadići svoje nedostatke i posvetiti se u potpunosti svom talentu. Upornim radom već godinama postižu sjajne rezultate i predstavljaju Hrvatsku u najboljem svijetlu. Ipak, potrebno je još puno ulagati kako bi se ovim ljudima omogućili što bolji uvjeti treniranja kako bi i dalje mogli postizati zavidne rezultate.


Dora Čolaković