Ritam srca


Pod budnim okom Sandre Banić Naumovski  i učitelja Borisa, 13.prosinca u 19 sati, u foajeu Učilišta u Vukovarskoj ulici održava se plesno-glazbeni performans. Održat će se u organizaciji plesno-udaraljaške radionice na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu u kojoj zajedno sudjeluju čujuće i gluhe osobe. Dražen, jedan od ponajboljih bubnjara oštećena sluha u Hrvatskoj, polaznik je radionice i poziva sve da se uvjere kako izgleda dobra inkluzija na djelu!



Dražen Maleković, hodajuća legenda, još je davno dokazao da za ritam ima boljeg i suptilnijeg sluha od tzv. čujućih bubnjara.  Sluh je izgubio u djetinjstvu kada mu je bilo samo pet godina i to zbog jakih lijekova koje je pio zbog upale pluća. Liječnici su prognozirali, zbog jakih lijekova, da su 50 posto šanse da izgubi sluh ili potpuno oslijepi. Odlazio je u centar Suvag  do osmog razreda osnovne škole gdje je uz pomoć logopeda i govornih vježbi poboljšao svoj sluh.

Njegov otac imao je grupu Stari Trami s kojom je svirao na svadbama i zabavama  te se  u Draženu rodila želja za njihovom glazbom. Bio je uporan i odlazio je na probe dok nije počeo svirati u bendu. Ostvarila mu se želja iz djetinjstva-postao je bubnjar i udarkaljaš, a ako zvuk koji njegovi bubnjevi proizvode ne čuje, Dražen taj ritam osjeti u srcu, što je za njega najbitnije.

Danas Dražen ima ženu i dvoje djece koji su čujući, a on je nagluh, no to ih ne sprječava u dobroj komunikaciji. Nakon 15 godina rada u pošti u Zaprešiću dobio je premještaj u centru Hrvatske pošte divizije HpEkspres i postao je operater. Zadovoljan je s poslom, a u slobodno vrijeme kod kuće popravlja kompjutore.

Na poziv Angela Naumovskog, osnivača udruge Dlan, Dražen je prisustvovao predstavi iz Francuske „MU-DOR-SON“ u kojoj sudjeluju gluhi svirači. Koncert ga je ostavio bez teksta i shvatio je da gluhi mogu svirati pomoću vibracije zvučnika i vizualne komunikacije. Iz toga se rodila ideja za osnivanjem grupe udaraljkaša koja se danas zove Dlan. Dražen je član istoimene udruge te zajedno s Angelom i Dušanom u svojoj garaži vježbaju svirke.

Uljepšajte si početak vikenda i zabavite se uz nevjerojatne svirače. Poslušajte uživo kako zvuči kada se svira iz srca i uvjerite se u ono u što se Dražen uvjerio.


Izvor: www.in-portal.hr

Tea Hukić