Povratak prirodi


Boravak na svježem zraku jedna je od osnovnih pretpostavki zdravog života. U današnje vrijeme kada ljudi sve više vremena provode u zatvorenim prostorima najčešće pred televizorom ili računalom, potrebno je više nego ikad promicati održavanje zdravog života. Park prirode Medvednica je otvaranjem poučnih staza pokušao upravo to: privući ljude interesantnim i edukativnim sadržajem. Poučne staze interpretiraju povijesne, kulturne i prirodne značajke koje su specifične za određeno područje.

No, nije Park prirode Medvednica poseban samo zbog toga. Zanimljivost kod njega je činjenica da se tamo nalazi šumska staza Bliznec - prva poučna staza u Hrvatskoj, koja je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Na stazi se nalazi 11 tabli kao i šumske knjige koje sadrže tekstove poučnih tabli pisane na Brailleovom pismu. Staza je opremljena i odmorištima s klupama kada posjetiteljima zatreba predah.

Šumska staza Bliznec jedinstven je projekt u Hrvatskoj kojim se po prvi put olakšava pristup osobama s invaliditetom parkovima prirode ali i prirodi općenito. Staza je napravljena u koordinaciji sa Savezom organizacija invalida Hrvatske i u potpunosti bi trebala zadovoljiti osobe s bilo kojim oblikom invaliditeta. Širina staze je dovoljna za mimoilazak dvoje osoba u kolicima, a nagib staze minimalan je kako bi se osobe u kolicima mogle samostalno kretati. Izvedena je od neklizajućih materijala, a visina drvene ograde omogućava da se ona služi i kao rukohvat koji će slijepim i slabovidnim osobama olakšati snalaženje i kretanje. Staza je opremljena i pisanim opisom zvukovnog svijeta kako se i gluhe osobe ne bi osjećale zapostavljeno.

Staza vodi do pilane Bliznec, koja je opremljena i drugim popratnim sadržajima. Tako ćete tamo naći zatvoreni prostor za druženje, prilagođeni toalet kao i viseću kuglanu. Iako je dužina staze tek 800 metara, a sama dužina šetnje u prosjeku traje oko 15 minuta, ova staza predstavlja pozitivan primjer brige o potrebama osoba s invaliditetom. Zbog svoje izuzetne vrijednosti njezini kreatori nagrađeni su i od strane Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja za dostignuća na području zaštite okoliša. Dakle, ako se još premišljate gdje provesti sunčano slobodno prijepodne, evo vam odgovora! Sve dodatne informacije pogledajte ovdje


Dora Čolaković