Svijeća za sreću


U suradnji galerije likovnih umjetnosti u Osijeku i Udruge Breze održala se radionica izrade svijeća namjenjenih slabovidnim osobama. Tijekom vikenda, 21. i 22. prosinca u Portanovi, Osijek na štandu udruge Breze možete izabrati svijeću i donijeti toplinu i svjetlost u vaše domove, te donirati za djevojke iz Stambene zajednice udruge Breza.



Udruga Breza održala je radionicu izrade svijeća namijenjenu slabovidnim i slijepim osobama te gluhim i nagluhim osobama. Sudjelovali su članovi Udruge gluhoslijepih Dodir i Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije. Djevojke iz Stambene zajednice Breza bile su podrška polaznicima radionice tijekom izrade svijeća.

Udruga za rad s mladima Breza osnovana je 2001.godine s ciljem pružana podrške mladima koji su trebali napustiti ustanove socijalne skrbi,a nisu imali kamo. Iste godine osnovana Stambena zajednica „Breza“  kako bi se pružila pomoć djeci i mladima ( od 12 do 21 godine) kod kojih je izostala primjerena obiteljska podrška. Zajednica, kao prva takva u Hrvatskoj, pruža djeci i mladima da nauče razne životne vještine ( vođenje kućanstva, kuhanje, povrtlarstvo, voćarstvo, izrada svijeća, briga o životinjama, šivanje, itd. ) kako bi se afirmirali kroz rad, stekli samopouzdanje i prije svega razvili pozitivnu sliku o sebi.

Savjetovalište za Obitelj i Mlade „SOM“ Breza osnovala je 2005. godine s ciljem pružanja savjetodavne pomoći djeci, mladima i odraslima kroz individualne i grupne terapije kako bi uspješno prebrodili svoje životne teškoće. Početkom 2010. godine Breza je pokrenula program „Dokkica – Dječja osječka kreativna kućica“. Program se provodi u neposrednom radu s djecom kroz različite aktivnosti ( pomoć u učenju, organizacija slobodnoga vremena, pružanje psiho-emocionalne podrške djeci i njihovim roditeljima, organiziranje kreativnih radionica, igraonica,...). U veljači 2011. Dokkica postaje samostalni pravni subjekt i djeluje kao neprofitna organizacija.

Od samog osnutka Udruge Breza volontiralo je mnogo volontera kako iz Hrvatske tako i iz svijeta. Uz njihovu pomoć Breza je počela rasti, i raste i dalje. Udruzi su potrebni volonteri zbog mnogobrojnih razloga kao što su npr. za poboljšanje provođenja slobodnih aktivnosti korisnika, za razvijanje originalnosti i kreativnosti, za provođenje projekata i radionica, za pomoć odgojitelju u organizaciji života i rada zajednice i dr. Svatko tko želi može se pridružiti udruzi, proći obuku za volontera i svojim radom doprinjeti radu i članovima Udruge.

Učiniti dobro djelo sitnica je koja nekima mnogo znači. Ako ste u mogućnosti kupite svijeću i uljepšajte svoje domove i domove svojih najbližih, a djevojkama iz Stambene zajednice osigurajte sigurniji život.
Više o udruzi možete pronaći ovdje: http://www.breza.hr/portal/


Tea Hukić