Kako glasati na izborima za europski parlament?

 

Izbori za europski parlament održat će se 14. travnja, a na njima ćemo glasati za 12 kandidata koji će nas zastupati u Europskom parlamentu. U nastavku pročitajte upute kako osobe s invaliditetom mogu pristupiti ovim izborima.



Kad dođete na izbore možete označiti ili listu ili kandidata s te liste, ili se možete odlučiti da odaberete samo listu ili samo kandidata. Ono što trebate znati je da glasujući za kandidata glasate za cijelu listu. 

Ako studirate i nalazite se izvan mjesta prebivališta, nadamo se da ste se javili u najbliži ured za opću upravu, jer su prijave trajale do 3. travnja. 

Osobe s invaliditetom bi na izbore za europski parlament trebale pristupiti osobno ili uz pomoć druge osobe ako ne mogu samostalno glasati zbog tjelesnog ili drugog oštećenja. Ta osoba koja pomaže, 
glasovat će po nalogu osobe s invaliditetom. 

Ako osoba s invaliditetom ne može pristupiti na glasačko mjesto jer je nepokretna, bolesna kod kuće ili slično, trebala bi na vrijeme obavijestiti birački odbor, da ako je u mogućnosti, pošalje nekog da dođe do mjesta gdje se nalazi. Birački odbor u tom slučaju šalje dva člana ili zamjenika člana biračkog odbora da omogući glasovanje vodeći računa o tajnosti glasovanja. Oni će po povratku na izborno mjesto ubaciti glasački listić osobe s invaliditetom u kutiju.

Ako biračko mjesto nije pristupačno za osobe s invaliditetom, a osoba je već došla ispred biračkog mjesta, potrebno je poslati dva člana biračkog odbora da omoguće nesmetano glasanje ispred objekta. 

Ako trebate razgovarati sa službenikom za pomoć oko izbora, pronađite popis službenika na uprava.hr.

Ana Tvrdeić