Upoznajmo Viktoriu Modestu!U svijetu punom predrasuda, netolerancije i površnosti ovo je odličan primjer koji ulijeva nadu i čini se kao svjetlo na kraju tunela. Da je ljepota u oko promatrača dokazuje ova britanska pjevačica, tekstopisac, DJ i model. Ovoj svestranoj umjetnici jedini cilj je promicanje individualizma i suvremenog pogleda na svijet kroz umjetnost.

Viktoria Modesta Moskalova rođena je Latviji, 25. veljače 1988. godine. Loše zdravtsveno stanje i 15 operacija u ranoj dobi pimoralo je Vikotiru na amputaciju lijeve potkoljenice nakon čega se s roditeljima preselila u London 1999.

Rano je počela pokazivati interes za glazbu kada je sa 6 godina već pohađala glazbenu školu u svom rodnom mjestu. Nastupala je u glazbenim spotovima za Paloma Faith, Peaches i Mutya Buena. Godine 2009. započela je glazbenu suradnju s glazbenikom i producentom Nickom Hodgesom. Njihov prvijenac  "Jane Bond" pokorio je britanske top ljestvice. U svibnju 2010. godine Moskalova je proglašena jednom od šest najboljih „no name“ umjetnika u Velikoj Britaniji, a predstavio ju je Edith Bowman na EVO Music Roomu, emitiranom na Channel 4.

Moda je njena druga ljubav. Kao model počela je raditi u dobi od petnaest godina. Pojavila se na naslovnicama časopisa kao što su Bizarre i Skin two, te brojnim drugim. Uglavnom je nosila alternativnu odjeću i prezentirala klubske brendove. Pokenula je i projekte koji su izazvali lavinu komentara kao kada je predložila izložbu golih portreta James Stroud u Nacionalnoj galeriji portreta. Njena misija je obuhvatiti glazbenu produkciju, pisanje, stil ali istovemeno istražiti granice svoga tijela.Ključni trenutak u njenom životu bio je nastup na Paraolimpijskoj ceremoniji kada je događaj uživo pratilo više od milijardi gledatelja diljem svijeta. Viktoria je imala glavnu ulogu kao očaravajuća Snježna kraljica koja je nosila protezu za nogu optočenu Swarovski kristalima. Nastupala je s glavnim klizačima „Dancing On Ice“. Takvo iskustvo rezultiralo je misijom uspostavljanja novih ideala ljepote invalidnosti u društvu te tako radi na uspostavi organizacija za podršku promicanja suvremenih pogleda na svijet.
  
„Nikad se nisam osjećala ugodno razmišljajući o sebi kao o osobi s invaliditetom i to me inspiriralo da poljuljam konzervativan pogled na ljude poput mene i stvorim platformu u mainstreamu pop-kulture, s drugim umjetnicima, gdje sam oduvijek znala da pripadam.“ samouvjereno ističe Moskalova.

Viktoria i dalje radi punom parom, na novim projektima i s novim ciljevima postavljenim pred sebe. Ova inspirirajuća umjetnica je svima pokazala da kada ima volje ima i načina. Više informacija potražite na njenoj web stanici www.viktoriamodesta.com.


                                                                                                                      Sara Biškić