Schumacher će do kraja života biti osoba s invaliditetom


Sjajne vijesti dočekale su nas prije nekoliko dana kada je potvrđeno da se sedmerostruki svjetski prvak Formule 1, Michael Schumacher, probudio iz kome, no veliki broj svjetskih medicinskih stručnjaka tvrdi kako prognoze oko njegova oporavka nažalost nisu sjajne. 

Jedan od vodećih svjetskih neurologa, Erich Riederer, u razgovoru za britanski Independent, izjavio je da će Michael Schumacher biti osoba s invaliditetom do kraja života koji će uvijek ovisiti o pomoći drugih ljudi.  Legenda  formule 1, više se nikad neće moći vratiti starom životu.

Za njega sada slijede naporni mjeseci i dug oporavak. Riederer je iznio činjenicu kako će biti veliki uspjeh ako bi Schumacher mogao tijekom sljedeća tri mjeseca sjediti uspravno bez tuđe pomoći ili ako bi za šest mjeseci mogao samostalno koristiti električna invalidska kolica. Skupina doktora tvrde kako tek svaki deseti pacijent koji provede toliko mnogo vremena u komi vrati mentalne i psihičke sposobnosti. Međutim, izlazak iz kome nakon toliko vremena sigurno je pozitivan znak za njega i za njegovu obitelj.

Podsjetimo, Schumacher je u stanju umjetne kome bio od 29. prosinca 2013. godine kada je doživio nesreću na skijanju u Maribelu te je prilikom spuštanja niz strmu padinu uz pad, zadobio i teže povrede glave. 16. lipnja ove godine, premješten je iz sveučilišne bolnice u Grenobleu na rehabilitaciju u Sveučilišni bolnički centar Vaud u gradu Laussanne kako bi bio bliže obitelji. 

                                                                                         Andreja Đurđina