Zaronite s nama

Stereotipi su u društvu nažalost prisutni. Jedan od njih je da osobe s invaliditetom ne mogu dalje od svoje kuće te da je njihov život poprilično jednoličan. No, stvarnost je puno drugačija. U današnje vrijeme, mnoge se aktivnosti prilagođavaju upravo njihovim potrebama kako bi i oni mogli uživati u raznim hobijima kao i svi ostali. Jedan od takvih hobija je i ronjenje.




Ronjenje je izrazito atraktivan sport, a mogućnosti koje pruža su neodoljive. Mir, tišina, prekrasna fauna i flora, samo su neke od prednosti bavljenja ovim sportom. Zahvaljujući konstantnim naporima, otvoreni su tečajevi na kojima su i osobe s invaliditetom u mogućnosti naučiti ovu zanimljivu vještinu. Tečaj za osobe s invaliditetom ne razlikuje se previše od 'standardnog tečaja'. Posebnost ovog tečaja leži u tome što se učitelji svakoj osobi posvećuju s posebnom pažnjom, ovisno o potrebi koju zahtjeva. Kao glavna odlika ovog tečaja ističe se da osobe s invaliditetom mogu samostalno roniti, odnosno kretati se u vodi nesputano i slobodno, bez ičije pomoći.

U svijetu postoji nekoliko ronilačkih udruga poput HSA - Handicapped Scuba Association i IAHD - International association for handicapped divers, koji se bave isključivo obukom osoba s invaliditetom. Njihova podružnica IAHD Adriatic, okuplja ljude s ovih prostora, koji su se odvažili na ovaj korak. U Hrvatskoj je prvi tečaj ronjenja za osobe s invaliditetom održan 2003. godine u ronilačkom klubu Geronimo. Sam tečaj sastoji se od dva dijela: prvim se poboljšava psihofizička kondicija polaznika, dok u drugom dijelu sudjeluje liječnik. Osim praktičnog dijela, polaznici moraju položiti i teorijski, prije nego dobiju potvrdu u ruke.

U vodi nema prepreka, nema stepenica ni uzbrdica, a sama težina tijela se prividno briše. U vodi smo svi jednaki. Nitko nije na svom prirodnom terenu. Ako smo vas nakon ovoga zainteresirali i želite se okušati u ronjenju, više informacija potražite ovdje.


Dora Čolaković