Jelena Perković zasluženo "Ponos Hrvatske"




 Djevojčica s cerebralnom paralizom i blagom mentalnom retardacijom osmislila je torbice s anđelima dobrih želja i postala Ponos Hrvatske. Jelena crta anđele na tekstilnim ručnim torbama i na njima ispisuje motivacijske poruke kojima je pokrenula cijelu Hrvatsku U najtežim životnim situacijama bodrila je druge i u tome crpila snagu za sebe, a njeni anđeli dobrih želja u tome su joj pomogli.


"Moje torbe nose ljudi diljem Hrvatske, a poruke na njima daju im snage da prebrode teške trenutke" - sjajnih očiju govori Jelena (14) držeći kist u ruci.
Životna priča njezine obitelji teška je i mučna, no njezini anđeli spasili su ih.
 "Mi nismo normalna obitelj. Imam troje djece i svi su s posebnim potrebama" - objašnjava mama Katica (48), odgajateljica u vrtiću. Sa suprugom Andrijom (49) ima sina Branimira (18) s dijagnozom multiple egzostoze. Zbog nje dječaku na završecima svih kostiju u tijelu, u svim zglobovima, rastu tumori. - Jelena ima cerebralnu paralizu, a Krešimir ADHD, hiperaktivan je - objašnjava Katica.

Kaže kako se njihov užurbani život promijenio prije dvije godine. Točno tada učiteljica iz Goljaka darovala je Jeleni oslikanu knjigu o anđelima.  Počele razgovarati o anđelima, a zatim smo ih počele  i preslikavati. Iako zbog spazma jedva drži kist u ruci, ona uz moju minimalnu pomoć slika anđelčiće. Naslikala ih je na stotine - izjavila je Jelenina majka.

Šareni i veseli anđelčići, uskoro su na poleđini torbe dobili poruke o ljubavi, dobroti i praštanju. Duboke, životne poruke koje nikoga tko ih je pročitao nisu ostavile ravnodušnim.
"Shvatila sam da je ona prvi put u svom životu otkrila sjaj i ljepotu" - zaključuje Katica.

Katica i suprug usredotočili su se na zdravlje mališana i ne razmišljajući o drugim stvarima, vodili su ih na vježbe i terapije. Uz iznimno tešku i napornu svakodnevicu, priznaju, nisu imali vremena upoznati svoju djecu. Tek uz anđele produbili su svoje odnose s njima.

Izvor: Ponos Hrvatske

Mia Buva