Od čovjekovog najboljeg prijatelja do vodiča


Psi su oduvijek poznati kao čovjekovi najbolji prijatelji. No, unazad otprilike pola stoljeća njihova ljubav i briga za svog vlasnika koriste se i u nove svrhe. U Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, živi 17 665 osoba s nekom vrstom oštećenja vida. Mali broj sretnika dobio je mogućnost svoj život upotpuniti i olakšati psom vodičem. Jeste li se ikada zapitali kako teče proces školovanja psa vodiča?


Proces školovanja psa vodiča izrazito je zahtjevan proces, kako organizacijski, tako i financijski. Kako bi se uspješno obučilo jednog psa vodiča potrebno je u prosjeku čak dvije godine i  50 000 kuna. Uzmemo li u obzir i 70 radnih sati koje slijepa osoba mora proći kako bi ovladala tehnikom bijelog štapa i dobila priliku dobiti psa vodiča, troškovi znaju biti i viši.

Sam proces započinje odabirom šteneta prema njegovim genetskim predispozicijama  i socijalizacijom u udomiteljskoj obitelji u trajanju od  oko godine dana. Najčešće se biraju labrador retriveri. Potom pas ulazi u program obuke koji, po potrebi, traje od šest do osam mjeseci. U tom periodu psa se uči markiranju stepenica, zaobilaženju prepreka, vođenju u prometu kao i pronalasku određenih stajališta i općim naredbama. Pas mora biti sposoban samostalno odlučivati i snalaziti se u nepredvidljivim situacijama. Zadnja dva mjeseca učitelj tijekom rada sa psom ima povez na očima kako bi psu dočarao rad sa slijepom osobom. Vrijeme je to i kada  učitelj stupa u kontakt s osobom kojoj će pas biti dodijeljen kako bi doznao sve o životu te osobe te uskladio karakteristike i ponašanje psa s osobinama slijepe osobe.

Slijepa osoba također mora proći obuku u trajanju od četiri do pet tjedana prije nego dobije  svog psa vodiča. Nakon što nauči sve naredbe koje njegov budući vodič i prijatelj zna izvršiti prolazi kroz pokusni tjedan u kojem se  ocjenjuje njihova suradnja i slaganje. Prosječan radni vijek psa vodiča je sedam do osam godina, nakon čega se umirovljuje i najčešće ostaje u krugu obitelji kod koje je bio i dotada jer iako je u obitelj došao po zadatku, najčešće s njima stvori vezu i ljubav kao i svaki drugi kućni ljubimac.

Iako je slijepim osobama najbolja pomoć koju mogu dobiti, lista čekanja za ove pse može doseći i dvije godine. Razlog su skupi proces školovanja i manjak zanimanja nadležnih institucija za ovaj problem. Unatoč svoj pomoći koju pružaju, psi vodiči sa svojim vlasnicima često nailaze na nerazumijevanje okoline, kao i zabrane pristupima mnogim prostorima. Udruge sva svoja sredstva ulažu ne bi li ovo promijenili, no problemi poput ovog očito se rješavaju malim koracima.


Više informacija možete potražiti na stranici Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Dora Čolaković