BuddyWalk – šetnja sreće


Polagano ali sigurno bližimo se kraju listopada, mjeseca u kojem se diljem svijeta obilježava osviještenost o osobama s Downovim sindromom. Svaka je zajednica, svaki grad, svaka država obilježila ovaj mjesec na svoj način. Neki su to popratili bolje, neki pak ne. No jeste li znali kako su taj mjesec obilježili diljem Amerike?

 
Davne 1995. godine u Americi je pokrenut program pod nazivom Buddy Walk koji je do danas postao glavni način podizanja razine osviještenosti o potrebama osoba s Downovim sindromom u Americi. Također, slovi za jedan od najpoznatijih događaja unutar ove zajednice diljem svijeta. No, o čemu je zapravo riječ?

Osnovan od strane Nacionalnog društva osoba s Downovim sindromom, za cilj je imao povezati cjelokupnu zajednicu u kojoj se održava. Zanimljiv podatak je da se ova “prijateljska šetnja” ne održava samo na jednom mjestu kao ni u jedinstveno vrijeme.

Tako je u godini osnutka održano svega 17, dok je prošlog listopada održano čak 250 šetnji diljem Amerike. Šetnje koje su okupile prošlogodišnjih 300 tisuća sudionika brojka je o kojoj u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek možemo samo sanjati.

1999. pokrenuto je i prikupljanje sredstava za potrebe i pomoć ljudima s Downovim sindromom kojim se samo u prošloj godini prikupilo skoro 12 milijuna dolara. Time si je Buddy Walk osigurano mjesto u 30 najuspješnijih humanitarnih događaja na svijetu.

Događaj iz godine u godinu raste, širi se izvan granica Amerike, a iskustva i komentari koje zadovoljni sudionici ostavljaju po društvenim mrežama najbolji su dokaz koliko su događaji poput ovog dragocjeni skupini ljudi koju se, iz neopravdanih razloga, sustavno zanemaruje. Mnoštvo ljudi, nasmješena djeca, velika količina pozitivne energije, druženje bez predrasuda... pitamo se, kada će ova šetnja došetati do nas?


Dora Čolaković


Izvor:http://www.ndss.org/Buddy-Walk/