Izjednačavanje mogućnosti studenata s invaliditetom



U četvrtak, 25. travnja 2013. godine prisustvovali smo Radionici za stručno i administrativno osoblje Sveučilišta u Zagrebu na temu izjednačavanja mogućnosti studenata s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj pod vodstvom Valentine Novak Žižić, stručne suradnice u Uredu za studente s invaliditetom.


Sadržaj radionice je vrlo adekvatan i od velike pomoći svim sudionicima. Upoznali smo se s Tempus projektom EduQuality i situacijom u visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj, suvremenim načelima osoba/studenata s invaliditetom te pravima osoba s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja.

Nakon teorijskog dijela govorilo se o različitim invaliditetima, kao što je oštećenje vida u kojem je sudjelovala Iva Šušak koja je govorila o osobnom iskustvu te kako se iz njene perspektive, kao osobe s oštećenim vidom pristupati istim. Nadalje, obrađivala se tema studenata s oštećenjem sluha, studenata s disleksijom, tjelesnim invaliditetom itd. Nakon svakog teorijskog dijela o određenoj temi provedena je praktična vježba.

Na radionici je sudjelovalo po nekoliko predstavnika fakulteta sa Sveučilišta u Zagrebu kao što su Fakultet političkih znanosti, Ekonomski fakultet, Fakultet organizacije i informatike, Geotehnički fakultet, Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti te Fakultet kemijskog inžinjerstva i tehnologije.

Najveći broj sudionika na radionici je 25 zbog što boljeg upoznavanja sudionika, međusobne interakcije, rasprave te vježbi. Također, zbog velike zainteresiranosti u sudjelovanju na radionici predviđa se još jedna u svibnju.

Anja Mihaljević