Dirljiva priča o kujici Xeni, psu heroju



Kada je nađena veterinari su joj davali šanse za preživljavanje  od jedan posto. Xena se međutim oporavila i pomogla autističnom dječaku da progovori i nađe svoju sreću.




Kujica Xena  je bila štene okrutno zlostavljano od bivših vlasnika koji su je napustili i ostavili da umre u teškim mukama. Azil za pse u Georgiji je pronašao napuštenu terijerku u izuzetno lošem stanju, bila je na rubu smrti od pothranjenosti i mučenja. Chrissy Kaczynski, jedan od osnivača neprofitne organizacije Friends of Dekalb Animals, koja se bavi spašavanjem pasa i mačaka odveo ju je svojoj kući te nazvao Xena (pseća princeza ratnica). 



44-godišnja Linda Hickey je upravo preko Facebooka doznala za Xenu: "Zaljubila sam se u nju i silno sam željela da ju Jonny upozna. Čim smo došli u azil, Xena je veselo dotrčala do njega a on je bio potpuno druga osoba", prisjeća se. To je bio prvi susret terijerke i osmogodišnjeg autističnog dječaka Johhnya. Tako je krenulo njihovo prijateljstvo.



Xeni je uspjelo ono što liječnicima nije. Johhny se opustio te je ubrzo nakon toga i progovorio. Zauzvrat dječak se svakodnevno brine o kujici te joj pruža toliko željenu ljubav. Priča o prijateljstvu dječaka i psa obišla je 89 zemalja širom svijeta te mnogim roditeljima pokazala da je, uz prave prijatelje sve moguće. Jonny i Xena ne samo da podižu svijest šire javnosti o autizmu već i potiče bolji odnos ljudi prema životinjama.



Xena osvojila titulu "Pas godine" od strane Američkog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama. Obitelj Hickey i Xena otputovali su u New York kako bi primili nagradu i, očekivano, doživjeli ovacije. Ovo je priča sa sretnim završetkom koja još jedanput potvrđuje staru poslovicu : Pas je čovjekov najbolji prijatelj.



Maja Lena Lopatny