Tomislav Zadro zaista je ponos Hrvatske!


Nadahnjujući  ratni veteran iz ove priče ostvario je zavidne rezultate. Prvak u skijanju i biciklizmu, sudjelovao na OI, a danas ima svoj klub.

Tomislav Zadro iz Vinkovaca nastradao je u minskom polju, no nije se predao, odlučio je da ga to neće zaustavit u ostvarenju cilja. „Sport je preuzeo moj život“ - tvrdi Tomislav.

Ovaj prijeratni odbojkaš nakon tri mjeseca oporavka od amputacije i još tri mjeseca rehabilitacije odlučio se vratiti u sport igranjem sjedeće odbojke. Odvozio  je Škoda Valvoline Cup brdsku utrku i sudjelovao na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine, na kojima je kao jedini hrvatski sportaš u slalomu osvojio 10. mjesto, te u Pekingu, gdje je u biciklizmu u utrci na kronometar opet bio deseti.

„Izgubio sam nogu, ali nisam odustao od života. U stvari, rijetko se i prisjetim toga događaja. Ja sam živ, ali četvorica mojih prijatelja iz protudiverzantskog voda poslije su poginuli u Bosanskoj Posavini. Možda bih i ja bio među njima da nisam izgubio potkoljenicu u minskom polju između Jošina i Trbušanaca“ - danas se prisjeća Tomislav.

Nakon rata je na području na kojem je Tomislav stradao izvađeno više od 20 protupješačkih mina. „Eto, moglo je biti i gore! Tri mjeseca sam proveo u bolnicama, pa još tri na rehabilitaciji. Čak i u takvom ozračju nisam klonuo duhom „ odlučno tvrdi Zadro.

Da je dobar trener pokazuju uspjesi njegovih učenika koji  se redovito natječu i osvajaju nagrade. Posebno je ponosan na hrvatskog paraolimpijca Marija Alilovića koji je pod njegovim nadzorom u dvije godine treniranja postao svjetski prvak u biciklizmu.

Ističe da mu veliku potporu daje obitelj, supruga Barbara i  djeca Lucija, Zvonimir  i Anu.

Slažemo se sa tvrdnjom ovog inspirirajućeg sportaša da je jedina prepreka ona u našim glavama jer možemo sve što si zacrtamo.
  

                                                                                                                      Sara Biškić