FINGER READER: NOVI IZUM POMOĆU KOJEG ĆE OSOBE S OŠTEĆENJEM VIDA BOLJE ČITATI


FingerReader, uređaj nalik prstenu čita naglas odabrani tekst zahvaljujući montiranoj kameri. Nakon što se uređaj postavi na prst, korisniku je dovoljno da samo stavi prst na tekst kojeg želi pročitati, a zatim se pomoću male kamere taj tekst skenira te ga uređaj izgovara korisniku na glas.

Uređaj može čitati tiskane knjige te knjige u elektroničkom obliku, jelovnike, časopise, posjetnice i druge tekstove. Jerry Berrier, osoba s oštećenjem vida, imao je priliku testirati FingerReader te je uvjeren u kvalitetu uređaju koji će mnogo pomoći osobama s oštećenjem vida što se tiče izravnijeg pristupa različitim tekstovima, ali i kod usmjeravanja šansi prema bogatijem i produktivnijem životu.

Istraživači iz Royal National Institute of Blind People iz Velike Britanije 2011. godine utvrdili su da  je samo sedam posto knjiga dostupno s velikim slovima, što je mala brojka. Pritom se misli na tekstove koji su veći od veličine slova 12. Tako jednostavan uređaj za korištenje sigurno će otvoriti mnogo ranije nepročitanih tekstova.

Nadalje, istraživači iz kompanije MIT Media Lab svjesni su svih troškova koji ih očekuju, pošto tehnologija napreduje iz dana u dan. Iako je ovaj uređaj zasada samo prototip, još uvijek mu se ne može odrediti približna cijena. Jedno je sigurno, a  to je da ona ovisi o mnogo faktora.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 285 milijuna ljudi u svijetu ima oštećenje vida i vjerujemo da će ovaj uređaj kada jednom dođe na tržište, pomoći mnogima.

Za kraj, donosimo vam video kako FingerReader funkcionira.

                                                                                         Andreja Đurđina