"I JA MOGU ŽIVJETI VELIKI ŽIVOT"

Amerikanka Amy Purdy izgubila je obje noge ispod koljena u dobi od samo 19 godina nakon što joj je otkriven bakterijski meningitis. U tim najtežim danima pronašla je vrijednu inspiraciju da nastavi ostvarivati svoje ciljeve bez obzira na okolnosti. Za sebe kaže da je borac, svjetski putnik i vječni sanjar.




Od ranog djetinjstva, jedna od njezinih najvećih ljubavi bio je snowboarding. Nakon gubitka obje noge, postalo je vrlo upitno hoće li ikada više moći stati na njega. Umjesto da se sažalijeva, željela je učiniti sve kako bi to postalo mogućim. Susret s okrutnom stvarnošću bio je praćen s nekim stvarno smiješnim iskustvima i uz podršku dragih ljudi, lakše je prebrodila nastalu situaciju. Jedna od najtežih stvari bila je nabava proteza koje će joj pomoći da stane na vlastite noge i koje će postati njezine nove vodilje prema budućem životu. 

Kada je sve izgledalo da će krenuti na bolje, Amy je snašla nova teškoća koja je uključivala trajnu transplantaciju bubrega, a nakon samo tri mjeseca od transplantacije prisustvovala je Nacionalnom natjecanju u snowboardu u Kaliforniji gdje je upoznala mnoge adaptivne snowboardere koji su gajili istu strast prema sportu kao i ona. Ti prekrasni ljudi pomogli su joj da shvati da nekada snaga leži u tome kako nije sama i pružili su joj ogromnu podršku da postane ono što je danas. Također ističe, kako je tada, po prvi puta nakon dugo vremena, počela osjećati svoje noge.

To ju je inspiriralo da krene dalje pa je tako osnovala sa svojim dečkom Danielom Galeom neprofitnu organizaciju pod nazivom „Adaptive Action Sports“ čiji je cilj uključivanje adaptivnih snowboardera u sport te im omogućiti potrebna sredstva kako bi mogli pokazati cijelome svijetu za što su sposobni. U Amyinom slučaju, to dokazuje osvajanje brončane medalje na Paraolimpijskim igrama u Sočiju ove godine. Možda njezin život nije ispao onako kako je očekivala, ali on je više nevjerojatniji. Možda je izgubila noge s kojima je rođena, ali nove noge koje su izrađene od karbonskih vlakana i čelika, isto je mogu odvesti na nevjerojatna mjesta! 

Uz uspješnu sportsku karijeru, Amy se odlično snalazi i u „Plesu za zvijezdama“ gdje njena motivirajuća priča osvaja srca brojnih Amerikanaca sa svojim izuzetnim partnerom Derekom Houghom za kojeg se kaže da sve što dotakne pretvara u zlato. Derek joj pomaže da sjaji i mnogi ih nazivaju savršenim parom koji zajedno stvaraju novu povijest. Amy je veliki igrač koja svaki tjedan  nadahnjuje nove obožavatelje te gurajući kroz bol i nelagodu, uspjeva stvoriti fantastične pokrete.
 
Njezini kolege kažu da je ona „kormilar od čelika“. Kada pleše, ona njiše bokovima poput kraljice. Pri tome, nije nimalo napeta i ne posustaje pred zahtjevnom koreografijom nego uvijek iznova ljude fascinira svojom odvažnošću. Žestina, emocija i ljepota njezinog plesa jednostavno ostavljaju bez daha. 

Ležeći u bolničkom krevetu prije 14 godina, kada su joj šanse za život iznosile samo dva posto, nikada nije mislila da će se nalaziti tu gdje se nalazi danas. „Ako mogu plesati, ja mogu hodati. Ako mogu hodati, mogu i voziti snowboard. I ja mogu živjeti veliki život! ", zaključila je u to vrijeme. Danas, ona živi svoje snove, stvarajuće nove svakodnevno te živi svoj život punim plućima. Kada bi je netko pitao da li želi promijeniti svoj život, ona ga ne bi mijenjala, jer život kakav god da je; on je jednostavno nevjerojatan i neprocjenjiv!


Amy neprestano inspirira mnoge ljude diljem svijeta. 
Što možemo naučiti od nje? 

    Stvari  koje se danas čine lošima, sutra možda više neće izgledati takvima.
Svijetlo uvijek postoji i treba ga tražiti. 
  Imamo samo jedan život.
Nemojmo ga propustiti i nipošto nemojmo odgađati stvari do sutra.            
Danas je dan za sve!
  Treba riskirati!
 Mi smo puno jači i sposobniji nego što to znamo sve dok se u to ne uvjerimo.
          Važno je da slijedimo svoje strasti, sve ono što nas čini uzbuđenima i što nas zanima, a samim time stvaramo i više mogućnosti.
    Trebamo biti iskreni prema sebi samima i biti ono što najiskrenije želimo, a ne što drugi žele da budemo.
             Što teže radimo, to ćemo biti sretniji jer ništa se neće dogoditi ako to samo želimo.
                Važno je da napravimo ono što možemo, s onim što imamo i gdje god se nalazimo!    

        
          Andreja Đurđina