Nacionalni dan invalida rada

Jučer smo obilježili prvi dan proljeća i Međunarodni dan sreće, a danas se prisjećamo još jednog za nas važnog datuma, Nacionalnog dana invalida rada, koji se u Zagrebu proslavio dan ranije prigodnim koncertom vokalno-instrumentalnog sastava i pjevačkog zbora Nikole Tesle, a potom i pjevačkog zbora UIR Zagreba - Kolibrići.

U Hrvatskoj danas živi oko 250 tisuća invalida rada,od čega u Zagrebu 42 000. Važno je i na ovaj datum osvijestiti važnost problema s kojima se susreću gotovo svakodnevno, a jedan od njih je nemogućnost aktiviranja preostale radne sposobnosti.

- Nema više radnih mjesta gdje su radili, ali niti novootvorenih radnih mjesta. Imamo niz slučajeva obrazovanih i još uvijek radno sposobnih invalida rada koje nitko ne želi zaposliti. Stoga su prinuđene živjeti od mirovina koje su male i nedostatne za normalan život, kaže Ljubica Prekodravac, predsjednica Društva za osobe s invaliditetom Podunavlje iz Vukovara.

Još jedan od problema je i nepristupačnost raznih objekata za osobe s invaliditetom.  U Zagrebu, unatoč nastojanjima grada u publikaciji "Grad Zagreb - pristupačan osobama s invaliditetom" postoji mnoštvo objekata koji  onemogućuju da osobe s invaliditetom uspješno realiziraju svoje ukupne potencijale i svoja osobna i profesionalna postignuća.

Prema podatcima iz publikacije, od 962 zdravstvena objekta njih 487 (51 posto) je pristupačno, 166 (17 posto) ih je djelomično pristupačno, a 309 (32 posto) nepristupačno. Od 68 bolnica s klinikama pristupačno je njih 59, djelomično pristupačno šest, a nepristupačno njih tri. Od 11 ureda za socijalnu skrb njih četiri su potpuno nepristupačna, a od 41 fakulteta 15 ih je nepristupačno. Od 79 srednjih škola nepristupačno je 46, od 119 osnovnih škola nepristupačno je 45, a od 186 vrtića nepristupačno je njih 50.

Ana Tvrdeić
 photo output_sGA2Pk_zps313492c3.gif