Novi posao, nova prilika


Lucija Munđar jedna je od rijetkih osoba s Down sindromom koja je uspjela završiti srednju školu u Hrvatskoj. Odnedavno ima i radno mjesto u struci u Dječjem vrtiću Vrapčić u Šenkovcu.

- Lijepo mi je, ima puno djece i hrane – otkriva Lucija. Nakon što je završila osnovnu školu u Centru za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, upisala se u Srednju školu Prelog, za pomoćnu kuharicu.- Nismo se ni usudili vjerovati da bi ona mogla u srednju školu. No, ravnatelj Tomislav Gregur rekao je: Probajmo! I upisali smo je. Lucija se trudila, borila i razbila predrasude.


I danas samo u kontaktu s njezinim razrednicima koji su rekli da ih je oplemenila - kaže ponosna mama Sanja. Nakon srednje škole, za pomoć se obratila općinskom načelniku Saši Horvatu i pročelniku Alenu Kajmoviću, koji su kontaktirali ravnateljicu vrtića Snježanu Karadžu. Vrtić je sklopio s njom ugovor o volontiranju do 12. prosinca 2014.

Ugovor joj je omogućio socijalnu inkluziju u društvo i pomogao joj da se osjeća korisnom, a to je prvi primjer u Hrvatskoj da se na takav način osobama s posebnim potrebama omogućava da budu prihvaćene u društvu. Na ispomoći je kuharici Nadi Šimunković. Njezin je posao posluživanje obroka i raspoređivanje namirnica prema jelovniku, pere voće i povrće, servira hranu na kolica i vozi djeci obroke.

 Djeca su oduševljena, kao i roditelji - ističe ravnateljica Karadža. Lucija nakon jela posprema posuđe, briše stolove... Najviše uživa u miješanju tijesta. - Prvog dana donijela je na posao svoju bilježnicu s receptima i s oduševljenjem nam je pričala što je sve pripremala. Lucija je prekrasna i topla osoba - napominje ravnateljica. Vrtić, koji danas ima 95 mališana, od osnivanja uključuje i djecu s posebnim potrebama, na što su posebno ponosni.

 Izvor: emeđimurje.hr

Mia Buva