Svi imaju pravo na šansu


Hrvatska se već duže vrijeme crveni. Ne pričamo tu u doslovnom smislu, već pričamo o ekonomskoj krizi iz koje se ne vidi izlaz, barem ne tako skoro. U vrijeme kada na burzi rada posao traži 360 000 ljudi, što je grad veličine Splita i njegove šire okolice, u vrijeme kada se ljude pokušava zaokupiti drugim pitanjima kako ne bi mislili o glavnim problemima, ipak postoje svijetli primjeri. 



Posao je danas teško naći čak i zdravoj osobi, a kako ne bi bilo onoj koja ima neki nedostatak. Procjena je da je danas broj zaposlenih osoba s invaliditetom u odnosu na cjelokupnu populaciju zaposlenih svega 0.9%. Pri samom spomenu svog nedostatka, mnogim su ljudima u potrazi za poslom zatvorena mnoga vrata. Tu je u pomoć priskočila socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca. 

Njezin je cilj poticati ne samo zapošljavanje osoba s invaliditetom, već i drugih društveno  isključenih skupina. U zadruzi se u prijateljskoj atmosferi proizvode i prodaju inovativni tekstilni proizvodi od recikliranih materijala. Uspjeh ove zadruge potvrđuje i činjenica da svoje proizvode prodaju i na inozemnom tržištu. Kako zaposlenici zadruge ističu, "u svakom je vlaknu proizvoda utkano  zadovoljstvo i dobrobit djelatnika, zadruga, prirode i zajednice." 

Zadruga trenutno broji 14 zaposlenih, čiji je profil raznovrstan: od osoba s invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina pa sve do starijih nezaposlenih osoba kojima treba malo do mirovine. Specifična je po tome što se u njoj kao, kao članovi zadruge, pojavljuju udruge i druge fizičke osobe koje su prepoznala njezin cilj. Donacije koje prime, sortiraju, a ono što se ne proda, reciklira se i izrađuju se novi proizvodi. Nastavak je ovo procesa Europske Unije u poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom. 


U trenucima kada je vjera u razvoj tolerancije u Hrvatskoj itekako poljuljana, zadruga Humana Nova predstavlja pozitivan primjer izgradnje društva tolerancije i pomoći ugroženim manjinama. I ne samo to, oni se, osim za dobrobit ljudi, bore i za dobrobit naše prirode. A kako ne bi zaostajali za modernim svijetom, otvoriti su i svoj web-shop koji možete posjetiti i doprinijeti razvoju ove ideje: humananova.org .
Dora Čolaković