"Rođene su. Bile su dobre. Sada su mrtve."


Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Dan koji je iznimno važan i tema o kojoj se svakako ima što za reći. Upravo povodom tog dana, diljem Hrvatske održani su brojni okrugli stolovi na kojima se raspravljalo kako bi se ojačala svijest, primarno kod ljudi, ali i institucija. Hrvatska je također bila domaćin predstavi Sedam, koja se nakon više od šest godina putovanja po cijelom svijetu, odlučila i za našu malu zemlju.

Tekst dokumentarne drame baziran je na intervjuima sa sedam aktivistica za prava žena, koje su, malo je reći, prošle kroz pakao. Njihova borba i teške i potresne životne priče nikoga od publike nisu ostavile ravnodušnima. Činjenica da ove žene dolaze iz svih dijelova svijeta, od nerazvijenih zemalja u Africi, pa do visoko razvijenih zemalja poput Velike Britanije, pokazuje koliko je ovaj problem globalno raširen.



Kako bi odjek bio što veći, sudbine ovih junakinja čitaju političari i drugi ljudi koji su u državi u kojoj se predstava održava na neki način doprinijeli borbi s ovim problemom. Tako su kod nas glas ovim ženama pružili: prva i jedina hrvatska premijerka, Jadranka Kosor, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predsjednica udruge B.a.b.e Sanja Sarnavka, glumica Ksenija Pajić, zatim novinar Aleksandar Stanković, prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta Mani Gotovac i naposlijetku član kraljevske obitelji iz Nigerije, Princ Wale Soniyiki.

Scenografija je bila izrazito jednostavna, nepretenciozna s gotovo ništa pokreta. Glazba je jedini dodatak koji je doprinosio dramatičnosti situacije. Priče su same po sebi bile toliko jake da su gledatelje ostavljale bez daha.


Glumci su svi redom izjavili kako im je čast što imaju priliku govoriti u ime tako jakih i hrabrih žena koje su odlučile reći "Ne nasilju!". Glumica Ksenija Pajić istaknula je kako je obrazovanje najvažnije kako bi se spriječilo nasilje na ženama. Također vjeruje kako je potrebno žene, ali i druge manjine, upoznati s njihovim pravima, i potaknuti ih u borbi za njih. Aleksandar Stanković smatra kako su ovakve predstave dobre za osvješćivanje društva o problemu nasilja nad ženama. 

Problem je još veći kada se to nasilje provodi nad ženama s invaliditetom, koje imaju dodatno smanjene mogućnosti za obranu, koje su ovisnije o drugim ljudima nego zdrave osobe. Ovo nasilje ne mora se odvijati samo u domu od strane muža ili obitelji. Postoji i druga vrsta nasilja, ono psihičko, s kojim se žene s invaliditetom svakodnevno susreću, izvan doma ili na radnom mjestu.


"Ako me tuče, onda me voli." Dio je to teksta koji se nekoliko puta ponovio tokom predstave. No, tko uistinu vjeruje u to? Kako vas netko, tko vam nanosi fizičke ili psihičke ozljede, može voljeti?  Ovo je problem koji je daleko od konačnog rješenja. Sve što možemo učiniti je u najvećoj mogućoj mjeri pomoći ženama koje su žrtve zlostavljanja. Upravo zato je predstava Sedam humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica ide za ženske sigurne kuće.

Dora Čolaković