Računalo za slijepe



Oštećenja vida, sljepoća i visoka slabovidnost jedan je od najtežih oblika invalidnosti koji iziskuje specifičan pristup. Posebnu prilagodbu zahtijevaju sve informacije koje se primaju vizualnim putem. Ovim ćemo člankom pokušati pojasniti korištenje računalom za slijepe.



Pismo je omogućilo lakše prenošenje misli između ljudi ali je  slijepim ljudima stvorilo problem. Louise Braille zaslužan je za nastanak suvremenog točkastog pisma za slijepe koje po njemu zovemo Brailleovo pismo, a u kojem se umjesto papira koristi tablica s brajevim papirom, a umjesto olovke šilo. Na taj način je slijepim i visoko slabovidnim osobama dana mogućnost da pišu i čitaju taktilno pismo pomoću osjeta u jagodicama prstiju, ravnopravno sa svojim videćim sugrađanima.


Računalo za slijepe uvelike je olakšalo mogućnost korištenja računalom slijepim osobama. Ono se po ničemu ne razlikuje od računala za videće. Treba se proći osnovna obuka za slijepe i slabovidne osobe kako bi se znale koristiti računalom te instalirati govorni program. Jedan od programa koji se koristi je GLS (Govorni linux za slijepe) koji nije zahtjevan za korištenje, omogućava osnovno pisanje i čitanje tekstova. Svi mogu GLS besplatno skinuti s web stranica Hrvatskog saveza slijepih, te ga isprobati na svojim računalima.


Često je prisutna predrasuda da slabovidnima obavezno treba velik monitor, te jaka rasvjeta. Činjenica je da je svaka slabovidna osoba drukčija i kad se odabire potrebna oprema potrebno je voditi računa o individualnim potrebama, u ovom slučaju veličini monitora, visini na kojoj je monitor, kutu pod kojim pada svjetlo na monitor, kutu pod kojim slabovidna osoba gleda, položaju pri sjedenju i sl.


Gluhoslijepima su računala s brajevim retkom prozor u svijet koji im omogućava da ravnopravno komuniciraju s ljudima koji imaju normalnu vidnu i slušnu percepciju na mediju koji im je svima poznat. Mogu čitati knjige, dopisivati se i raditi sve ono što rade ostali sugrađani, te na taj način biti u tijeku sa svime što se događa oko njih. Računalna tehnologija nedvojbeno mijenja kvalitetu života osoba oštećena vida. Potrebno se informirati  o tehnologiji kako bi se dogodila promjena na bolje.

Maja Lena Lopatny