Kako su nastale paraolimpijske igre?




Danas je svima poznato da su Paraolimpijske igre elitni sportski događaj za sportaše s invaliditetom i da je njihov cilj prvenstveno isticanje sportskih postignuća umjesto invaliditeta. No jeste li se ikada zapitali kako je netko uopće došao na ideju paraolimpijskih igara? Donosimo Vam  zanimljivu priču o njihovom nastanku.



Davne 1939.  godine njemački neurolog Ludwig Guttmann u gradiću Stoke Mandevilleu u blizini Londona  revolucionirao je tretman oboljelih od cerebralne paralize. Naime, pacijenti se više nisu skrivali u mračnim prostorijama, nego se o njima počelo skrbiti po cijele dane. Upravo taj revolucionarni tretman  rezultirao je kvalitetnijim životom i porastom očekivanog životnog vijeka oboljelih. Kako bi se kvaliteta njihova života digla na još jednu višu razinu Guttmann  je isticao i važnost tjelesne aktivnosti za osobe s invaliditetom. 


Jedno jutro doktora Guttmanna  u obilasku bolnice zatekao je zanimljiv prizor. Umjesto da miruju u svojim sobama, pacijenti su u kolicima jurili po bolnici i štapovima udarali plosnati predmet koji je bio na podu. Upravo tada rođena je nova igra- polo u kolicima. Nedugo nakon toga i ostali pacijenti počeli su se baviti sportom. Kretanje je jačalo njihov imunološki sustav i samopouzdanje, a sport im je postao svakodnevna razonoda.


Sve to dovelo je do začetka paraolimpijskih igara. Prvi organizirani sportski turnir za sportaše s invaliditetom odvijao se 1948. godine usporedno s Olimpijskim igrama u Londonu. Uz samu bolnicu organizirano je natjecanje u streljaštvu i stolnom tenisu za ratne invalide. Ovo natjecanje, poznato i kao „Stoke Mandeville igre“ smatra se pretečom pravih paraolimpijskih igara. 


Stoke Mandeville igrama stvoreno je elitno sportsko natjecanje za osobe s invaliditetom u rangu s  Olimpijskim igrama. Upravo tim igrama Guttmann je ispunio svoju viziju, u koju ni danas još mnogi ne vjeruju, a to je da sport može povezati ljude s invaliditetom iz cijelog svijeta. Tome svjedoči i drastično povećanje broja sportaša koji, od samog početka do danas, sudjeluju na Paraolimpijskim igrama svake četiri godine.




Mia Buva