Inkluzivne filmske projekcije na 5. Festivalu o pravima djece


Započeo je 5. po redu Festival o pravima djece. Osnovnoškolci s teškoćama vida i sluha s oduševljenjem su pohrlili na filmove svojih vršnjaka. Ovogodišnje izdanje festivala najveće je do sada po broju djece koja će u njemu sudjelovati te po broju inkluzivnih aktivnosti koje su započele u Zagrebu, a završit će u Koprivnici.Festival o pravima djece i dalje je jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha.




Na samom otvaranju Festivala više od 1200 učenica i učenika osnovnih škola sudjelovalo u inkluzivnoj projekciji filmova svojih vršnjaka u kinu CineStar AvenueMall u Zagrebu. Među njima je bilo mnogo djece kojima je to bio  prvi odlazak u kino. Razlog tome je taj što većina filmskih izdanja nažalost nije dostupna na velikom platnu s obzirom da najveći dio audiovizualnog stvaralaštva ne sadrži titlove za djecu s teškoćama sluha te naracije za djecu s teškoćama vida.

Uz projekciju u zagrebačkom CineStaru u još je 9 hrvatskih gradova organizirana je besplatna i inkluzivna projekcija za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Festival posvećen pravima djece  pokrenut je radi podizanja svijesti javnosti o problemima u ostvarivanju prava djece u svijetu. Tradicionalno se održava 20. studenog kada se širom svijeta obilježava dan usvajanja Konvencije o pravima djeteta kojom se svijet obvezao svakome djetetu osigurati njegova temeljna prava te ga zaštititi od bilo kakve diskriminacije.


Više o festivalu pročitajte ovdje: Festival o pravima djece

Mia Buva