Edukacijom do mira



Primarni zadatak roditelja je osigurati svom djetetu što bolje uvjete života. Isto tako, upravo su oni zaduženi za to da njihovo dijete odraste u sigurnu i dobro odgojenu osobu. Samim time, odgajanje djece je samo po sebi stresan posao. Taj, uvjetno rečeno posao, za roditelje djece s teškoćama u razvoju  zasigurno je još teži.



Istraživanja su dokazala da su majke djece koja imaju autizam ili neki drugi oblik teškoća u razvoju pod puno većim stresom nego majke potpuno zdrave djece. Mogućnost depresije je također povećana. No, čini se kako su Emily Feinberg iz Boston University of Public Health i njezini kolege našli moguće rješenje problema. Prema članku objavljenom na stranicama pedijatrije Jama, jednostavnom edukacijom razina stresa može se znatno smanjiti. Edukacija se sastoji od stručnog podučavanja roditelja načinima kako rješiti pojedine probleme s kojima su već ili će se tek suočiti. Metoda je u Americi nazvana PSE - Problem Solving Education, a kod nas bismo to mogli nazvati rješavanje problema edukacijom.

Klinička studija provedena je na 122 majke koje imaju djecu s autizmom. Njih 59 prošlo je šest PSE terapija, dok su s ostalim majkama znanstvenici postupili na tradiciona
lan način. Konstantnim razgovorom stručnjaci su željeli majkama pomoći s problemom koji njih osobno najviše muči. Pokazalo se kako su majke koje su prošle edukaciju, već nakon samo šest razgovora nasamo sa stručnjakom, bile opuštenije i spremnije nositi se s problemima.

Znanstvenici namjeravaju nastaviti s provođenjem ovakve vrste edukacije jer je jednostavna i, čini se, vrlo učinkovita. Ispostavilo se da se edukacija  do sada u velikom broju slučajeva pokazala kao najbolji lijek za rješavanje problema, kako u ovom, tako i u mnogim drugim područjima. Biti roditelj djetetu s teškoćama u razvoju nije lako, a ako se jednostavnom edukacijom kroz razgovor može pomoći, onda se to svakako treba napraviti. Više o o ovom i drugim istraživanjima možete pogledati na http://media.jamanetwork.com

Dora Čolaković