Alternativna medicina - da ili ne?


Danas sve više ljudi traži rješenje zdravstvenih problema u alternativnoj medici kako bi smanjili unos raznih lijekova ili jednostavno poboljšali kvalitetu života. Sigurno ste svi čuli za akupunkturu. Vjerojatno su mnogi od vas i probali ovu metodu liječenja, a neki se i dalje pitaju što je točno akupunktura. Danas ćemo vas upoznati s ovom metodom liječenja.

Pojam "akupunktura" je prvi upotrijebio Nizozemac Wilhelm Ten Rijn. Akupunktura je jedna od glavnih medicinskih metoda tradicionalne kineske, tibetanske i i indijske ajurvede. To je terapeutska tehnika kojom se ubadanjem igala u specifične točke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža Qi, vitalne energije koja struji kroz organizam.

Kineski liječnici su otkrili da po tijelu postoje određene točke koje različito djeluju na podražaje i izazivaju određene reakcije na tijelu. Te točke se nazivaju meridijanima i kada se igla zabode u to područje ponovno se uspostavlja ravnoteža u tom području u kojem postoji bol. Igle koje se koriste tijekom tretmana su tanke poput vlasi, a napravljene od plemenitih metala. Zabadaju se pod kožu, najčešće nekoliko milimetara ispod kože. U tijelu se drže od 15 do 30 minuta, ovisno o potrebama liječenja. Metoda je bezbolna te jedino što pacijenti osjećaju je strujanje te osjećaj topline i opuštenosti.

Dokazano je da ova metoda liječenja doista djeluje te se primjenjuje u konvencionalnoj medicini, a 1978. godine Svjetska zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu kao službenu metodu liječenja. Također se u Kini koristi pri anesteziji te je to razlog zašto se danas većina anesteziologa na zapadu bavi izučavanjem i primjenjivanjem akupunkture.

Akupunktura može pomoći pri alergiji, aknama, herpesu, čireva u želucu, raznih upala, glavobolja, poremećaja spavanja, debljine, ovisnosti o nikotinu i tabletama, porođaju... Također se uvelike koristi pri smanjenju boli poslije operacija, posebice amputacije ekstremiteta.

Jedna od zanimljivosti je da postoji i akupunktura za pse. Ona može ublažiti bolove pasa, no nije pogodna za sve tegobe.



Anja Mihaljević