Javno predstavljanje projekta Saveza "Dodir"


Prisustvovali smo konferenciji Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba "Dodir" u predstavljanju projekta iz programa Europske unije za Hrvatsku. U istraživanju se želi dobiti uvid u stvarne teškoće s kojima se suočavaju mladi prilikom obrazovanja te imaju li primjereno obrazovanje i podršku kao osobe s invaliditetom.


U četvrtak se održalo se javno predstavljanje projekta Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba "Dodir" u partnerstvu s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Pravnim fakultetom, Studijskim centrom socijalnog rada, u sklopu IPA komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala pod nazivom "Multidimenzionalna analiza socijalne uključenosti djece s teškoćama i studenata s invaliditetom u obrazovnom procesu" u hotelu Four Points by Sheraton Panorama.

Cilj projekta je stjecanje boljeg uvida u socijalnu uključenost te promocija jednake mogućnosti u obrazovnim sustavu za učenike i studente s invaliditetom s obzirom da još uvijek postoji nesklad između realne podrške koja je studentima i učenicima s invaliditetom potrebna i podrške koja im se zaista pruža. 



Tijekom 15-mjesečne provedbe projekata istraživat će se zadovoljstvo i mišljenje učenika srednjih škola, studenata s invaliditetom te njihovih kolega o obrazovnom procesu te podršci koju dobivaju kao osobe s invaliditetom. Iako postoje brojna pravila kojih se institucije moraju pridržavati da bi omogućili što bolje obrazovanje onima kojima je pomoć potrebna, nažalost još uvijek možemo vidjeti da neki fakulteti nemaju ni prilaz prilagođen osobama s invaliditetom, zgrade na katovima nemaju dizala i brojne druge nepravilnosti. Istraživanje će se provoditi samo na području Hrvatske nakon kojeg slijede završna konferencija, stručni sastanci te okrugli stolovi u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Zadru, Splitu i Varaždin. Također se planira i izdavanje publikacije o provedenim istraživanjima.

Na javnom predstavljanju, osim voditeljice projekta Tajane Tarczay Uzun i predsjednice Saveza Sanje Tarczay sudjelovali su partneri s Pravnog fakulteta u Zagrebu - Studijskog centra socijalnog rada prof.dr.sc. Kristina Urbanc te partneri Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta prof.dr.sc. Lelia Kiš-Glavaš i prof.dr.sc. Zrinjka Stančić koji su predstavili svoju ulogu u projektu. 

Projekt su podržali brojni predstavnici udruga osoba s invaliditetom, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji su i nazočili konferenciji. 

Ovaj projekt je izvrsna prilika za upoznavanje i/ili suradnju mnogih udruga, osoba s invaliditetom te međusobna druženja što se već postiglo i na samoj konferenciji odnosno domjenku. Također valja istaknuti da je ovo prilika svima koji žele istaknuti konkretne nedostatke u obrazovanju i potpori osoba s invaliditetom.

Anja Mihaljević

Izvor fotografije: Vanja Tarczay, Mrak studio; 
http://www.mrakstudio.hr/