Kako se ponašati prema vašim kolegama s invaliditetom na faksu?



Fakultet je važno mjesto na kojem se trebamo brinuti o uključenosti osoba s invaliditetom u društvo. Pročitajte nekoliko praktičnih savjeta kako komunicirati s vašim prijateljima i kolegama s invaliditetom, bez da ih uvrijedite ili napravite neku pogrešku.



Ako  je student u invalidskim kolicima, razgovarajte s njim tako da čučnete na razini njegovih očiju. To će automatski smjestiti vas i vašeg kolegu u  "zonu udobnosti"  te ćete tako pokazati da ste zainteresirani za ono što ima za reći.

Nažalost, i posve pogrešno, ljudi unaprijed gledaju na osobe s invaliditetom kao:   žrtve, predmet sažaljenja, strašne ili groteskne, a ponekad smatraju i da osoba koja koristi invalidska kolica ima i intelektualni invaliditet.

Takve zablude nastaju zbog slabe informiranosti o osobama s invaliditetom, a mogu „okameniti“ loše stereotipe.

Zato u interakciji s vašim kolegama s invaliditetom jednostavno upotrijebite zdravi razum i zaboravite predrasude.

Aktivno slušajte, te komunicirajte jednako kao i sa svim drugim ljudima.

Kad razgovarate s vašim kolegom s invaliditetom, koncentrirajte se na njegovu osobnost, a ne invaliditet. Ako previše pazite kod uporabe riječi, to može pojačati dojam da se ipak koncentrirate na invaliditet vašeg kolege.

Prihvatite vaše kolege s invaliditetom kao pojedince. Nemojte generalizirati o svim osobama s invaliditetom kroz vaš doživljaj steknut od nekolicine drugih osoba s invaliditetom.

Slušajte što kažu. Nemojte pretpostavljati da znate  ono što je najbolje za njih. Osobe s invaliditetom nisu ništa manje sposobne misliti za sebe nego itko drugi.

Budite svoji, budite prirodni, bez lažnog entuzijazma. Nemojte  biti lažno zabrinuti. Invaliditet nije nužno bolest. Ne tretirajte kolege s invaliditetom kao da su bolesni. Tretirajte ih kao zdrave osobe.

Vaši kolege s invaliditetom često imaju njegovatelje. Njegovatelji su tu da pomognu u specifičnim situacijama. Nemojte pretpostavljati da su  zastupnici koji govore umjesto vašeg kolege. Uvredljivo je govoriti u trećem licu o osobi koja je prisutna. Ako ipak vaš kolega s invaliditetom ima komunikacijskih problema dozvolite mu da vam sam ukaže na koji način će komunicirati s vama.

Ana Tvrdeić